Банке матичних ћелија покрале хиљаде родитеља

Чак 36 милиона евра узеле су иностране компаније за чување ћелија из пупчане врпце, које нису искоришћене за лечење.

Србија 07.04.2015 | 07:23
Банке матичних ћелија покрале хиљаде родитеља

Минимум по 1.800 евра дао је сваки од 20.000 родитеља из Србије иностраним банкама за чување матичних ћелија из пупчаних врпци њихове деце, и то у нади да ће, уколико икад затреба, тиме моћи да се лече.

Међутим, нема података да ли је некоме од њих овај папрено скуп вид лечења помогао, а о том проблему је детаљно писао недељник Њузвик.

Из Министарства здравља кажу за Курир да је замрзавање матичних ћелија преко иностраних банака потпуно бачен новац.

У Србији 12 банака

- Кад се помножи број људи који су платили замрзавање матичних ћелија 1.800 евра по извозу сваког узорка, долази се до цифре од 36 милиона евра. То је потпуно бачен новац јер ни један једини узорак крви није затражен и назад увезен за потребе трансплантације и лечења - кажу из Министарства здравља и додају да је у Србији регистровано 12 представништава иностраних банака крви из пупчаника.

Иако је очигледно да иностране банке у нашој земљи замрзавањем матичних ћелија развијају уносан бизнис, гинеколог и саветник банке за матичне ћелије Криосејв др Мима Фазлагић каже да нема профита.

Не терамо никога

- То све кошта: узимање самог узорка, испитивање, транспортовање, тестирање, одржавање банке и чување 25 година. Конкретних појединачних резултата засад нема јер се узорковање у Србији ради тек осам година, а сматра се да ће матичне ћелије за лечење требати особама тек у каснијим годинама - објашњава др Фазлагић и додаје да они никога не терају на плаћање и замрзавање ћелија.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар