Banke matičnih ćelija pokrale hiljade roditelja

Čak 36 miliona evra uzele su inostrane kompanije za čuvanje ćelija iz pupčane vrpce, koje nisu iskorišćene za lečenje.

Srbija 07.04.2015 | 07:23
Banke matičnih ćelija pokrale hiljade roditelja

Minimum po 1.800 evra dao je svaki od 20.000 roditelja iz Srbije inostranim bankama za čuvanje matičnih ćelija iz pupčanih vrpci njihove dece, i to u nadi da će, ukoliko ikad zatreba, time moći da se leče.

Međutim, nema podataka da li je nekome od njih ovaj papreno skup vid lečenja pomogao, a o tom problemu je detaljno pisao nedeljnik Njuzvik.

Iz Ministarstva zdravlja kažu za Kurir da je zamrzavanje matičnih ćelija preko inostranih banaka potpuno bačen novac.

U Srbiji 12 banaka

- Kad se pomnoži broj ljudi koji su platili zamrzavanje matičnih ćelija 1.800 evra po izvozu svakog uzorka, dolazi se do cifre od 36 miliona evra. To je potpuno bačen novac jer ni jedan jedini uzorak krvi nije zatražen i nazad uvezen za potrebe transplantacije i lečenja - kažu iz Ministarstva zdravlja i dodaju da je u Srbiji registrovano 12 predstavništava inostranih banaka krvi iz pupčanika.

Iako je očigledno da inostrane banke u našoj zemlji zamrzavanjem matičnih ćelija razvijaju unosan biznis, ginekolog i savetnik banke za matične ćelije Kriosejv dr Mima Fazlagić kaže da nema profita.

Ne teramo nikoga

- To sve košta: uzimanje samog uzorka, ispitivanje, transportovanje, testiranje, održavanje banke i čuvanje 25 godina. Konkretnih pojedinačnih rezultata zasad nema jer se uzorkovanje u Srbiji radi tek osam godina, a smatra se da će matične ćelije za lečenje trebati osobama tek u kasnijim godinama - objašnjava dr Fazlagić i dodaje da oni nikoga ne teraju na plaćanje i zamrzavanje ćelija.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar