Груевски амнестирао албанске злочинце

Лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев тврди да је премијер Никола Груевски заједно са лидером коалиционе ДУИ Али Ахметијем договорио доношење закона о амнестији хашких случајева из 2001.

Регион 06.04.2015 | 21:36
Груевски амнестирао албанске злочинце

"Груевски је лично са Ахметијем уговорио затварање хашких случајева амнестијом, и лично наредио да се читав тај поступак пребаци на парламент, пошто нова влада у то време још није била формирана", рекао је
Заев на конференцији за новинаре на којој је објавио још један у низу аудио записа о нелегалном прислушкивању у оквиру пројекта "Истина о Македонији".

Како су пренели македонски медији, Заев је рекао да је Груевски "нетрепнувши" најнезахвалнију улогу у вези са "амнестијом ратних злочинаца из редова Албанаца" доделио посланичкој групи ВМРО-ДПМНЕ у циљу да у парламент унесе, а потом и изгласа овакво законско решење.

Лидер СДСМ је рекако да је објављивањем још једне "бомбе" о нелегалном прислушкивању у режији Груевског "скинута још једна премијерова маска - маска" великог патриоте.

"Чућете какав је политички преварант и манипулатор Никола Груевски који је спреман да учини све само да остане на власти", казао је Заев.

Није, казао је, битна националност и политчка оријентаија већ како подићи политичку свест да би се ставила тачка на зло.

Груевског, тврди Заев, не интересују македонски национални интереси, нити закони, нити сарадници, од министара до посланика, те да је актуелни премијер спреман да их у политичкој трговини све баци у ватру.

Иначе, у једном од аудио записа нелегално сниманих разговора које је Заев представио је и када је Груевски шефици посланичке групе ВМРО-ДПМНЕ Силвани Боневој давао инструкције како треба да буде написан закон, рекавши да сматра да ће влада притом морати да се изјасни "округло па на ћоше".

Груевски је Боневој, према запису, рекао да је та ствар договорена са Али Ахметијем за кога је рекао да је задовољан јер је то "друга одбрана Албанца, после оне из Крушевске Републике од пре 108 година".

Заев је навео да је Груевски у договоре о стратегији доношења закона и о потребном законском тумачењу укључио министарку полиције Гордану Јанкулоску, Трајка Веељаноског, Зорана Ставреског, Силвану Боневу, Силвану Бришковску- Бошковску, Кирила Божиновскоги друге.

"Од свих њих је као посланика тражио да обезбеде кворум и подршку пошто је то био период у коме још није била формирана нова влада и када је део наведених функционера ВМРО-ДПМНЕ још имао само статус посланика", рекао је Заев.

Заев је рекао да је отпор новом закону пружао и бивши министар правде Михајло Маневски који је одбијао да потпише да је сагласан тим актом.

Према делу објављених снимака могло се чути и да су Јанкулоска и Ставрески разговарали како да ескивирају заседање парламента, пренели су медији.

Лидер СДСМ је рекао и да током предстојећих ускршних празника неће бити објављивани нови докази о "незаконитим и криминалним" радњама садашње власт.

СДСМ је поцетком фебруара почео јавности да представаља серију материјала, такозваних "бомби" која се односи на незаконита прислушкивања, која је, према његовим тврдњама, организовао премијер Груевски.

Према његовим тврдњама, током последње четири године у Македонији су премијер Никола Груевски и директор Државне безбедности Сашо Мијалковски незаконито прислушкивали више од 20.000 грађана, преко 100 новинара, неке стране дипломате, па и верске поглаваре.

(Мондо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

купите му трактор

06.04.2015 19:53

Није овај за политике...купите му трактор нека фино уци слагати бразде...

ОДГОВОРИТЕ