Лисац: Није ФИБА протв АБА, већ савези!

Први човек регионалног такмичења открио у интервјуу за "Спорт нетwорк" да је у разговорима у ФИБА Европи чуо конкретан став европске куће кошарке о АБА лиги.

Кошарка 06.04.2015 | 20:40
Лисац: Није ФИБА протв АБА, већ савези!

Замршена ситуација настала најавом ФИБА да ће повући признање АБА лиге унела је велику конфузију у кошаркашки регион.

Препознат је "напад" ФИБА на регионално такмичење, уз подршку неких савеза - међу којима је КСС. Велики потреси најављени су већ за ову годину...

Такође, помињано је да би регионално такмичење могло да добије само ревијални карактер, док би се учесници борили за пласман у (потенцијално "нову") Евролигу кроз домаће лиге.

Први човек регионалног такмичења Роман Лисац објаснио је у разговору за "Спорт нетwорк" какве је информације добио у посети ФИБА Европи.

"Колико је мени познато и како сам чуо из уста људи са којима сам причао, њима није проблем АБА лига, већ савезима. ФИБА дефинитивно АБА лигу не види као проблем. Зашто је проблем савезима, ја не знам..."

"Добио сам од ФИБА захтев за неким папирима. Између осталог, кључни папир је подршка савеза. Један од најважнијих је да им доставимо папир према којим се продужава договор са савезима из Крањске Горе. А, они кажу да им је ФИБА рекла да нам не дају те документе. О чему се ради? Не знам..."

Какве последице може да донесе укидање признања АБА лиге од стране ФИБА?

"Ако ФИБА неће да призна АБА лигу, АБА лига неће да не поштује правила ФИБА. Ми ћемо и даље примењивати кошаркашка правила ФИБА и радити као до сада. Ми смо и пре признавања ФИБА радили нормално, а и после најављеног повлачења признања нећемо радити ништа другачије. Ствар која је функционисала 14 година сада је проблем?"

Осврнуо се Лисац и на актуелни сукоб на релацији ФИБА - УЛЕБ, оценом да је "катастрофа" да тај сукоб постоји.

"Само је штета за кошарку да дође до свађе, а по мени је катастрофа и да се свађају УЛЕБ и ФИБА. Знате ко је Евролига? То није Ђорди Бертомеу, већ клубови. Као што ни АБА лига није Роман Лисац, већ клубови. Клубови су већински власници Евролиге. Они одлучују о свему. Зато је настала Евролига и зато је настао УЛЕБ, зато што је постојао проблем у ФИБА. Они су отишли и направили такмичење у којем ће се боље осећати и имати бенефите".

Када су репрезентације у питању, за Лисца ту нема дилеме.

"Око акција репрезентације нико не размишља, ту је ФИБА неприкосновена и то је све. Мислим да не постоје проблеми никакви, само је потребно да се седне и да се договоримо", истакао је Роман Лисац.

Од свих савеза у региону само је Хрватски кошаркашки савез званично подржао АБА лигу.

Коментари / 0

Оставите коментар