Lisac: Nije FIBA protv ABA, već savezi!

Prvi čovek regionalnog takmičenja otkrio u intervjuu za "Sport network" da je u razgovorima u FIBA Evropi čuo konkretan stav evropske kuće košarke o ABA ligi.

Košarka 06.04.2015 | 20:40
Lisac: Nije FIBA protv ABA, već savezi!

Zamršena situacija nastala najavom FIBA da će povući priznanje ABA lige unela je veliku konfuziju u košarkaški region.

Prepoznat je "napad" FIBA na regionalno takmičenje, uz podršku nekih saveza - među kojima je KSS. Veliki potresi najavljeni su već za ovu godinu...

Takođe, pominjano je da bi regionalno takmičenje moglo da dobije samo revijalni karakter, dok bi se učesnici borili za plasman u (potencijalno "novu") Evroligu kroz domaće lige.

Prvi čovek regionalnog takmičenja Roman Lisac objasnio je u razgovoru za "Sport network" kakve je informacije dobio u poseti FIBA Evropi.

"Koliko je meni poznato i kako sam čuo iz usta ljudi sa kojima sam pričao, njima nije problem ABA liga, već savezima. FIBA definitivno ABA ligu ne vidi kao problem. Zašto je problem savezima, ja ne znam..."

"Dobio sam od FIBA zahtev za nekim papirima. Između ostalog, ključni papir je podrška saveza. Jedan od najvažnijih je da im dostavimo papir prema kojim se produžava dogovor sa savezima iz Kranjske Gore. A, oni kažu da im je FIBA rekla da nam ne daju te dokumente. O čemu se radi? Ne znam..."

Kakve posledice može da donese ukidanje priznanja ABA lige od strane FIBA?

"Ako FIBA neće da prizna ABA ligu, ABA liga neće da ne poštuje pravila FIBA. Mi ćemo i dalje primenjivati košarkaška pravila FIBA i raditi kao do sada. Mi smo i pre priznavanja FIBA radili normalno, a i posle najavljenog povlačenja priznanja nećemo raditi ništa drugačije. Stvar koja je funkcionisala 14 godina sada je problem?"

Osvrnuo se Lisac i na aktuelni sukob na relaciji FIBA - ULEB, ocenom da je "katastrofa" da taj sukob postoji.

"Samo je šteta za košarku da dođe do svađe, a po meni je katastrofa i da se svađaju ULEB i FIBA. Znate ko je Evroliga? To nije Đordi Bertomeu, već klubovi. Kao što ni ABA liga nije Roman Lisac, već klubovi. Klubovi su većinski vlasnici Evrolige. Oni odlučuju o svemu. Zato je nastala Evroliga i zato je nastao ULEB, zato što je postojao problem u FIBA. Oni su otišli i napravili takmičenje u kojem će se bolje osećati i imati benefite".

Kada su reprezentacije u pitanju, za Lisca tu nema dileme.

"Oko akcija reprezentacije niko ne razmišlja, tu je FIBA neprikosnovena i to je sve. Mislim da ne postoje problemi nikakvi, samo je potrebno da se sedne i da se dogovorimo", istakao je Roman Lisac.

Od svih saveza u regionu samo je Hrvatski košarkaški savez zvanično podržao ABA ligu.

Komentari / 0

Ostavite komentar