Србија препуна воде, подигнута приправност

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић изјавио је да је ноћ протекла мирно, али да је цела Србија препуна воде и да су због најављених падавина, припадници тог сектора у пуној приправности.

Србија 06.04.2015 | 10:05
Србија препуна воде, подигнута приправност

Марић је рекао да се не најављује велика количина кише, али да падавине трају месецима, да је све препуно воде и да је зато подигнута приправност у току целог дана.



Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је оценио да поплаве не прете, не у мери као крајем јануара и почетком фебруара, па и недавно, пре недељу дана, али да је потребан опрез.

Марић је истакао да "цела Србија плива, све њиве су препуне воде", да је синоћ био у Мојсињу код Сталаћа, "где је вода плавила куће".

Он је упозорио да су "практично сва места критична, јер се не могу искључити бујичне поплаве, а са друге стране имате Јужну и Западну Мораву".



Марић је најавио да се очекује много кишиних дана у априлу, да је остварен стални контакт са предузећем "Србијаводе" и ЕПС-ом, да су тимови за спасавање у случају поплаве од суботе на терену и да су се приближили свим потенцијално критичним тачкама.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је истакао да се током свих 24 сата обавља мониторинг, заједно са локалном самоуправом, да се пажљиво прати водостај и да ће се правовремено реаговати и евентуално евакуисати људи, уколико буду угрожени животи.

Он је поручио да би грађани требало да слушају наредбе надлежних органа и упозорио да је проблем, који поплаве са собом носе, вртоглави пораст броја клизишта у Србији.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је додао да очекује да измена закона о ванредним ситуацијама у мају нађу у Скупштини Србије.

МОРАВА СЕ ИЗЛИЛА У ПРИОБАЉУ

Западна Морава излила се у свом приобаљу у последњих 12 сати и поново је поплављен и затворен са саобраћај пут Грдица - Опланићи, потврдио је за Тањуг Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву.

''Морава је поплавила оранице, али није угрозила домаћинства. Ибар је у границама да излије, али још не прети бунарима за водоснабдевање Краљева. Уколико настави да пада киша и дође до повећања температуре, прети нам нагло отапање снега са околних брда, а онда ће бујучне речице направити проблеме“, рекао је Кочовић.

Он каже да одрона има у Гледићу, на Ибраској магистрали, према Гочу и Гокчаници.
"Због расквашеног терена, активирала су се стара, али и појавила нова клизишта у Пекчаници, Гледићу, Станчи“, каже Кочовић.

ОДРОНИ У ВЛАДИЧИНОМ ХАНУ

У селу Гариње, општина Владичин Хан, јутрос је дошло до одрона већих размера, па је саобраћај у прекиду од 05.45 часова за теретна возила и аутобусе, саопштила је Полицијска управа у Врању.

Путнички саобраћај обавља се алтернативним путним правцем - државним путем од Џепа до Предејана. Екипе Предузећа за путеве Врање раде на расчишћавању одрона, наведено је у саопштењу

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар