Srbija prepuna vode, podignuta pripravnost

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je noć protekla mirno, ali da je cela Srbija prepuna vode i da su zbog najavljenih padavina, pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti.

Srbija 06.04.2015 | 10:05
Srbija prepuna vode, podignuta pripravnost

Marić je rekao da se ne najavljuje velika količina kiše, ali da padavine traju mesecima, da je sve prepuno vode i da je zato podignuta pripravnost u toku celog dana.



Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je ocenio da poplave ne prete, ne u meri kao krajem januara i početkom februara, pa i nedavno, pre nedelju dana, ali da je potreban oprez.

Marić je istakao da "cela Srbija pliva, sve njive su prepune vode", da je sinoć bio u Mojsinju kod Stalaća, "gde je voda plavila kuće".

On je upozorio da su "praktično sva mesta kritična, jer se ne mogu isključiti bujične poplave, a sa druge strane imate Južnu i Zapadnu Moravu".



Marić je najavio da se očekuje mnogo kišinih dana u aprilu, da je ostvaren stalni kontakt sa preduzećem "Srbijavode" i EPS-om, da su timovi za spasavanje u slučaju poplave od subote na terenu i da su se približili svim potencijalno kritičnim tačkama.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je istakao da se tokom svih 24 sata obavlja monitoring, zajedno sa lokalnom samoupravom, da se pažljivo prati vodostaj i da će se pravovremeno reagovati i eventualno evakuisati ljudi, ukoliko budu ugroženi životi.

On je poručio da bi građani trebalo da slušaju naredbe nadležnih organa i upozorio da je problem, koji poplave sa sobom nose, vrtoglavi porast broja klizišta u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je dodao da očekuje da izmena zakona o vanrednim situacijama u maju nađu u Skupštini Srbije.

MORAVA SE IZLILA U PRIOBALjU

Zapadna Morava izlila se u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica - Oplanići, potvrdio je za Tanjug Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

''Morava je poplavila oranice, ali nije ugrozila domaćinstva. Ibar je u granicama da izlije, ali još ne preti bunarima za vodosnabdevanje Kraljeva. Ukoliko nastavi da pada kiša i dođe do povećanja temperature, preti nam naglo otapanje snega sa okolnih brda, a onda će bujučne rečice napraviti probleme“, rekao je Kočović.

On kaže da odrona ima u Glediću, na Ibraskoj magistrali, prema Goču i Gokčanici.
"Zbog raskvašenog terena, aktivirala su se stara, ali i pojavila nova klizišta u Pekčanici, Glediću, Stanči“, kaže Kočović.

ODRONI U VLADIČINOM HANU

U selu Garinje, opština Vladičin Han, jutros je došlo do odrona većih razmera, pa je saobraćaj u prekidu od 05.45 časova za teretna vozila i autobuse, saopštila je Policijska uprava u Vranju.

Putnički saobraćaj obavlja se alternativnim putnim pravcem - državnim putem od Džepa do Predejana. Ekipe Preduzeća za puteve Vranje rade na rasčišćavanju odrona, navedeno je u saopštenju

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar