Ово је најсигурнији затвор на свијету

Затвор АДX Флоренс, који се популарно назива и "Алкатраз Стеновитих планина", место је у којем се налазе најопаснији криминалци у Америци. На неколико стотина километара око њега нема насељеног места и нико до сада није успео да побегне из ове строго обезбеђене установе.

Свијет 06.04.2015 | 09:45
Ово је најсигурнији затвор на свијету

Затвор АДX Флоренс, који је смештен у округу Фримон у држави Колорадо направљен је након што су убијена два стражара у другом високобезбедном затвору, затвору Мерион, који се налази у држави Илиноис.

АДX Флоренс одувек био обавијен велом тајне. У последњих десетак година ниједан медиј, осим кратке посете неколико новинара 2007. године, није имао приступ затвору. Од свих америчких затвора, у њему затворенике највише контролишу и прате.



Затвореници овде своје дане проводе у самицама, површине три са два метра, са дебелим бетонским зидовима и дуплим сетовима металних врата. У ћелији постоји један прозор на висини од једног метра који је широк само осам центиметара и кроз који затвореници могу видети само комад неба и ништа више. Ту је и комбинација лавабоа и шоље и аутоматизовани туш док затвореници спавају на креветима од бетона.

Сама површина затвора, протеже се на 35 хектара и оивичена је високом бодљикавом жицом. Свако кретање се детектује уз помоћ ласера, у земљи су постављене платформе које одбацују човека у висину када стане на њих, а ту су и специјални пси дресирани за нападе на човека. Нико никада није побегао из овог затвора. 



- За разлику од осталих затвора, овде нема буке, нема гужве и затвореници не ходају ходницима. Овде 23 часа проводите у соби са парчетом прозора и уопште не видите Стеновите планине. Овај затвор није направљен за рехабилитацију затвореника, већ искључиво за издржавање казне - каже бивши управник АДX-а Роберт Худ.

АДX, који припада типу супермакс затвора са максималном сигурношћу, направљен је за смештај људи који служе неколико доживотних казни и ради спречавања убиства других затвореника или стражара. 



Худ је покушао да развије везе са што више затвореника. Описао је Салватореа Гравана, боса мафијашке породице Гамбино, као "прилично дружељубивог човека".
 
Са Унабомбером се повезао јер су делили заједничко интересовање у трчању маратона - да би подстакао добро понашање у замену за било шта што им може олакшати издржавање казне. Ипак, он није могао да промени правила њиховог држања у затвору.

Худ је иначе описао АДX као "исполирану и очишћену верзију пакла". На црно-белим телевизорима приказују се образовни програм и религијске службе. Сваки затвореник добија копију магазина "УСА Тодаy" из ког су поједини чланци исечени. Њима је дозвољено да играју бинго, али само једни са другима.

Победник добија чоколаду или право да се њихова слика пошаље породици. Они који се понашају добро могу добити додатне привилегије, док најбољи могу да добију и пет сати телефонских разговора месечно.

 
Затвор може да прими до 500 затвореника, а они се смештају у осам јединица. У Х јединици је смештен велики број исламских терориста, као што су конспиратор напада на Светски трговински центар у Њујорку Закарија Мусаоуи и Рамзи Јусеф, који је осмислио саме нападе.

У Д јединици се налазе амерички терористи као што су Тед Казински, професор математике који је годинама слао људима писма бомбе, и Ерик Родолф, који је поставио бомбу на Олимпијским играма у Атланти. У АДX-у се налази Мајкл Сванго, доктор који је отровао 60 својих пацијената, као и бивши мафијашки бос Винсент Баскијано.

Многи који стигну на одслужење казне буду на почетку нормални, али временом просто "одлепе". Џек Пауерс је син вијетнамског ветерана који га је редовно тукао. Пауерс је побегао од куће са 14 година и неколико година касније нашао се у затвору због провале. Пуштен је 1982. године и у 21. години се оженио и основао малу грађевинску компанију. Али након десет година бизнис је пропао и тада је почео да пљачка банке - опљачкао их је најмање 30.

Никада није претио службеницима оружјем и мисли да га је полицији откуцала његова, сада бивша, жена. Када је дошао у АДX био је сасвим нормалан, али је временом изгубио разум. Одсекао је себи делове ува, одгризао прст, пресекао Ахилову тетиву, прогутао четкицу за зубе и покушао да отвори стомак и извади своја црева. И поред свега тога, психијатар је написао "да нема потребе за психијатријским третманом или давањем лекова".

 
Доктор Крег Хејни, професор психологије са Универзитета Калифорнија, сведочио је пред америчким Конгресом о условима у затворима рекавши да празнина која влада у самицама доводи неке затвореника до стања када они више нису сигурни да ли уопште постоје.

- А они који знају да постоје нису више сигурни ко су - рекао је тада Хејни.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ПЕРО

06.04.2015 07:53

Е ТО ЈЕ ЗА ОВЕ НАСЕ СТО СУ ПОКРАЛИ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салзбург

06.04.2015 08:27

Овако несто је за Додика и бивсег предсједника Јелица ............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роберт Ханссен

06.04.2015 16:36

Бивси агент ФБИ је ту због спијуназе за Русију (?). Јадни цовјек је ту осудјен дозивотно - 15 дозивотних казни. Твдри се да је узео УС$1.4 милион долара те дијаманте за рад током 21 годину. Цитала сам доста о њему. Моје мисљење је да је он узимао новац од мафијаса као сто ради вецина запослених у ФБИ. Посто неко мора бити крив он је изабран због не-Америцког поријекла. Иако родјени у САД-у Скандинавци се никад нису прилагодили и имају слабе породицне везе те немају своје Цоммунитy као наси из бивсе Југе.

ОДГОВОРИТЕ