Ovo je najsigurniji zatvor na svijetu

Zatvor ADX Florens, koji se popularno naziva i "Alkatraz Stenovitih planina", mesto je u kojem se nalaze najopasniji kriminalci u Americi. Na nekoliko stotina kilometara oko njega nema naseljenog mesta i niko do sada nije uspeo da pobegne iz ove strogo obezbeđene ustanove.

Svijet 06.04.2015 | 09:45
Ovo je najsigurniji zatvor na svijetu

Zatvor ADX Florens, koji je smešten u okrugu Frimon u državi Kolorado napravljen je nakon što su ubijena dva stražara u drugom visokobezbednom zatvoru, zatvoru Merion, koji se nalazi u državi Ilinois.

ADX Florens oduvek bio obavijen velom tajne. U poslednjih desetak godina nijedan medij, osim kratke posete nekoliko novinara 2007. godine, nije imao pristup zatvoru. Od svih američkih zatvora, u njemu zatvorenike najviše kontrolišu i prate.



Zatvorenici ovde svoje dane provode u samicama, površine tri sa dva metra, sa debelim betonskim zidovima i duplim setovima metalnih vrata. U ćeliji postoji jedan prozor na visini od jednog metra koji je širok samo osam centimetara i kroz koji zatvorenici mogu videti samo komad neba i ništa više. Tu je i kombinacija lavaboa i šolje i automatizovani tuš dok zatvorenici spavaju na krevetima od betona.

Sama površina zatvora, proteže se na 35 hektara i oivičena je visokom bodljikavom žicom. Svako kretanje se detektuje uz pomoć lasera, u zemlji su postavljene platforme koje odbacuju čoveka u visinu kada stane na njih, a tu su i specijalni psi dresirani za napade na čoveka. Niko nikada nije pobegao iz ovog zatvora. 



- Za razliku od ostalih zatvora, ovde nema buke, nema gužve i zatvorenici ne hodaju hodnicima. Ovde 23 časa provodite u sobi sa parčetom prozora i uopšte ne vidite Stenovite planine. Ovaj zatvor nije napravljen za rehabilitaciju zatvorenika, već isključivo za izdržavanje kazne - kaže bivši upravnik ADX-a Robert Hud.

ADX, koji pripada tipu supermaks zatvora sa maksimalnom sigurnošću, napravljen je za smeštaj ljudi koji služe nekoliko doživotnih kazni i radi sprečavanja ubistva drugih zatvorenika ili stražara. 



Hud je pokušao da razvije veze sa što više zatvorenika. Opisao je Salvatorea Gravana, bosa mafijaške porodice Gambino, kao "prilično druželjubivog čoveka".
 
Sa Unabomberom se povezao jer su delili zajedničko interesovanje u trčanju maratona - da bi podstakao dobro ponašanje u zamenu za bilo šta što im može olakšati izdržavanje kazne. Ipak, on nije mogao da promeni pravila njihovog držanja u zatvoru.

Hud je inače opisao ADX kao "ispoliranu i očišćenu verziju pakla". Na crno-belim televizorima prikazuju se obrazovni program i religijske službe. Svaki zatvorenik dobija kopiju magazina "USA Today" iz kog su pojedini članci isečeni. Njima je dozvoljeno da igraju bingo, ali samo jedni sa drugima.

Pobednik dobija čokoladu ili pravo da se njihova slika pošalje porodici. Oni koji se ponašaju dobro mogu dobiti dodatne privilegije, dok najbolji mogu da dobiju i pet sati telefonskih razgovora mesečno.

 
Zatvor može da primi do 500 zatvorenika, a oni se smeštaju u osam jedinica. U H jedinici je smešten veliki broj islamskih terorista, kao što su konspirator napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku Zakarija Musaoui i Ramzi Jusef, koji je osmislio same napade.

U D jedinici se nalaze američki teroristi kao što su Ted Kazinski, profesor matematike koji je godinama slao ljudima pisma bombe, i Erik Rodolf, koji je postavio bombu na Olimpijskim igrama u Atlanti. U ADX-u se nalazi Majkl Svango, doktor koji je otrovao 60 svojih pacijenata, kao i bivši mafijaški bos Vinsent Baskijano.

Mnogi koji stignu na odsluženje kazne budu na početku normalni, ali vremenom prosto "odlepe". Džek Pauers je sin vijetnamskog veterana koji ga je redovno tukao. Pauers je pobegao od kuće sa 14 godina i nekoliko godina kasnije našao se u zatvoru zbog provale. Pušten je 1982. godine i u 21. godini se oženio i osnovao malu građevinsku kompaniju. Ali nakon deset godina biznis je propao i tada je počeo da pljačka banke - opljačkao ih je najmanje 30.

Nikada nije pretio službenicima oružjem i misli da ga je policiji otkucala njegova, sada bivša, žena. Kada je došao u ADX bio je sasvim normalan, ali je vremenom izgubio razum. Odsekao je sebi delove uva, odgrizao prst, presekao Ahilovu tetivu, progutao četkicu za zube i pokušao da otvori stomak i izvadi svoja creva. I pored svega toga, psihijatar je napisao "da nema potrebe za psihijatrijskim tretmanom ili davanjem lekova".

 
Doktor Kreg Hejni, profesor psihologije sa Univerziteta Kalifornija, svedočio je pred američkim Kongresom o uslovima u zatvorima rekavši da praznina koja vlada u samicama dovodi neke zatvorenika do stanja kada oni više nisu sigurni da li uopšte postoje.

- A oni koji znaju da postoje nisu više sigurni ko su - rekao je tada Hejni.

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

PERO

06.04.2015 07:53

E TO JE ZA OVE NASE STO SU POKRALI RS.

ODGOVORITE
Name

Salzburg

06.04.2015 08:27

Ovako nesto je za Dodika i bivseg predsjednika Jelica ............

ODGOVORITE
Name

Robert Hanssen

06.04.2015 16:36

Bivsi agent FBI je tu zbog spijunaze za Rusiju (?). Jadni covjek je tu osudjen dozivotno - 15 dozivotnih kazni. Tvdri se da je uzeo US$1.4 milion dolara te dijamante za rad tokom 21 godinu. Citala sam dosta o njemu. Moje misljenje je da je on uzimao novac od mafijasa kao sto radi vecina zaposlenih u FBI. Posto neko mora biti kriv on je izabran zbog ne-Americkog porijekla. Iako rodjeni u SAD-u Skandinavci se nikad nisu prilagodili i imaju slabe porodicne veze te nemaju svoje Community kao nasi iz bivse Juge.

ODGOVORITE