“Да није било Сомалије, рат у БиХ био би краћи”

Да није било катастрофе америчке војске у Сомалији 1993. године, извјесно је да би рат у БиХ завршио раније, истакнуто је у анализи америчког сајта "Даилy Сигнал" о америчкој спољној политици и дијелу који говори о предсједничком мандату Била Клинтона и његовој спољној политици.

Свијет 06.04.2015 | 08:20
“Да није било Сомалије, рат у БиХ био би краћи”

Појашњења ради, америчка војска је интервенцијом у Сомалији покушала да заштити недужно становништво од сомалског диктатора Мохамеда Ајдида и Сомалцима обезбиједи хуманитарну помоћ.

У бици у граду Могадишу Ајдидове снаге обориле су два америчка војна хеликоптера и мучиле посаде, што је у Америци изазвало револт и згражање.

О овом тешком поразу САД снимљен је и филм "Блацк Хаwк Доwн" у којем су описани детаљи како је дошло до ове ситуације.

У анализи сајта "Даилy Сигнал" је истакнуто да је због овог војног неуспјеха Клинтон оклијевао да примијени силу у БиХ, чиме је, сматра се у анализи, рат продужен, а америчка спољна политика ослабљена и доведена у питање.

"Сомалија је прогонила тим предсједника Клинтона током цијелог мандата. Са 'сомалским синдромом' на уму, администрација је тешко доносила одлуке да се упушта у војне интервенције с неизвјесним исходом.

Њихова претјерана премишљања довела су само до заоштравања (бх.) кризе. На крају су једине опције биле изнуђене догађајима на терену", истакнуто је у овој опширној анализи.

Подсјећамо и да су "Независне" још у октобру 2013. слично писале након што смо прегледали документа ЦИА која су објављена на њиховом сајту након декласификације.

Из тих докумената још је видљиво да се америчка политика више упустила у војне активности у БиХ при крају 1995. године уочи америчких предсједничких избора јер је Клинтону требао спољнополитички успјех који би презентовао у изборној кампањи за други предсједнички мандат, који је и добио.

Џејмс Карафано, аутор текста, који је уједно и један од челника угледне америчке конзервативне Херитеџ фондације, истиче да примјери из прошлости указују на потребу реформе америчке спољне политике ако та земља жели потврдити свој свјетски статус.

Како препоручује, потребна је тјешња сарадња између Секретаријата обране и Стејт департмента, затим побољшање сарадње између обавјештајних агенција и других агенција и актера који се баве питањима безбједности.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

марко

06.04.2015 06:45

Клинтон који монструм!Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиамер

06.04.2015 06:56

Ја бих рекао овако, да није било Америке мало гдје би се уопсте ратовало. Јадна ли му је мајка коме су они "помагали".

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.04.2015 07:42

Да није САД-а ни рата не би било. Како код нас ,тако и широм света.

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

06.04.2015 07:44

Која иронија, у граду Могадишу регуларне војне снаге Сомалије поразиле окупаторске војне снаге САД и то је изазвало револт код Американаца, као да се то десило у неком граду у САД. Одакле они у Могадишу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цишпула

06.04.2015 10:12

Ни је ни чудо да је Милорад Додик предсједник РС кад овакав као Клинтон може бити предсједник САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

07.04.2015 17:30

ЗНАЈУ И ПТИЦЕ НА ГРАНИ ДА СУ АМЕРИ ПОМАГАЛИ БОСАНЦЕ, ХРВАТЕ, И ШИПТАРЕ.КЛИНТОН И ОЛБРАЈТОВА СУ НАЈВЕЋЕ