Ево како да се не обрукате у иностранству

Чак и они најнеувиђавнији знају да постоје правила лепог понашања којих се треба придржавати када се пређе туђи праг: није пожељно доћи празних руку, предуго се задржавати и свуда завиривати. Али у страним змљама постоје различита правила понашања којих би било пожељно да се придржавамо приликом посете.

Путовања 06.04.2015 | 07:12
Ево како да се не обрукате у иностранству

У зависности од тога где смо допутовали, треба имати на уму неколико правила уколико желимо да нас поново позову.

Новинари "Хафингтон поста" забавили су се састављањем листе савета која ће помоћи модерним путницима да оставе набољи утисак у гостима.

Тако у Индији, у којој је гостопримство светиња, а гости "божје сенке" (Атитхи Дево Бхаво), треба обавезно попити чашу воде коју вам домаћин нуди у знак добродошлице. Такође је пожељно изути се пре уласка у кућу. Љубљење домаћина се, пак, не препоручује.

Током јела, потребно је знати да "не, хвала" не значи одбијање на нуткање домаћице.

- Ако само кажете "не, хвала", она неће престати да вам сипа јело у тањир. Треба жустро да се успротивите, по могућности уз махање руку или држањем за стомак како би показали да сте сити - објашњава Срутхиџит КК, уредник индијског издања Хафингтон поста.

У Великој Британији, пожељно је донети доста алкохола.

- Једна флаша није довољна - каже новинар Крис Јорк и подсећа да се од госта очекује да узврати позив.

У Итали не бисте смели да тражите кашику за шпагете.
- Када сте у Италији, никад, баш никад, немојте тражити кашику да с њом једете шпагете или неку другу тестенину, осим ако вам нису послужили чорбу минестроне - упозорила је Џулија Белардели, додајући да није лепо ни остављати храну у тањиру.

У Канади ћете показати да сте лепо васпитани ако на крају оброка помогнете домаћинима да распреме сто. У овој земљи се и тако вече најчешће заврши у кухињи.

Немци од вас очекују да дођете на време: закашњење дуже од 15 минута биће схваћено као знак непоштовања.

У земљама Магреба, било да је реч о Мароку или Тунису, немојте доносити вино, осим ако нисте сигурни да ваш домаћин пије алкохол.

- То може да буде схваћено као увреда. Боље је купити нешто слатко или понети неки специјалитет из ваше земље који се не може наћи на домаћем тржишту. И заборавите на клишее. Осим Бедуина, и то оних у забаченим пределима, нико више не једе кускус рукама. Користите кашику! - саветује уредница магребског издања листа Хуеида Ануар.
У Грчкој је пожељно донети флашу алкохолног пића, торту или цвеће, најбоље у саксији, које ће наћи своје место на тераси или у дворишту.

Шпанци увек заказују вечеру у 21 час или чак касније.

- Никада, баш никада, немојте неког звати раније. Сви ће много пити током целе вечери, али је најважније да разговор никако не замре. Уколико наступи тишина дужа од 10 секунди, сматраће се да је вече пропало - истиче новинарка Марија Санча.

Када сте у Бразилу, гост никада не треба да дође на време, осим уколико му то домаћин није изричито нагласио.

- Кашњење се не сматра увредом, а ако дођете на време постоје велике шансе да затекнете домаћине у пижами или како припремају јело. После извесног времена, гост може да се понаша као код своје куће, да отвори фрижидер и узме шта му је воља, али је зато пожељно да помогне при кувању, поспремању и прању судова након вечере - навео је новинар Јоне Агијар.

Приликом уласка у јужнокорејски дом неопходно је изути се и с неколико речи похвалити уређење куће или стана. И у случају да јело није по његовом укусу, гост треба да каже да је одлично и да се потруди да све поједе.
Најважнију ствар коју треба запамтити када сте у Аргентини јесте да никада не одете пре него што попијете кафу.

Када вас Мексиканци позову на вечеру, знајте да ћете јести као да је сутра смак света. У овој земљи окупљања дуго трају.

- Чак и када је јако касно и када су сви већ поспани, нико неће пожелети да оде. Родитељи обично ставе децу да спавају на троседу - рекла је новинарка Соња Рамирес.

На Куби је на цени осмех.

- Насмешите се, чак и ако је јуче неко умро - објашњава Иранија Лусардо.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар