И даље нејасна наплата ПДВ-а у БиХ

И даље није јасно на који начин ће да функционише наплата ПДВ-а у Босни и Херцеговини. Низ је приједлога - од уводјења двије стопе, до останка на једној уз промјену система наплате и ускладјивања рокова уплате и поврата ПДВ-а.

Босна и Херцеговина 05.04.2015 | 15:05
И даље нејасна наплата ПДВ-а у БиХ

О томе се константно говори, али конкретно се ништа не ријешава. Најаве уводјења различитих стопа пореза на додатну вриједност спорадично стижу са ентитетских и са државног нивоа. Оно што економисти наводе као нужност прије уводјења једне ниже стопе ПДВ-а јесте уводјење реда у наплату ПДВ-а и промјену система наплате, јер мања стопа нужно не значи појефтињење одредјеног производа. То се показало на примјеру појефтињења горива, које за собом није повукло даљи пад цијена.

Промјена система могла би да растерети привреду, тврде економисти у Спољно-трговинској комори Босне и Херцеговине, јер тренутно градјанима Босне и Херцеговине није проблем јединствена стопа ПДВ-а, ниска примања у односу на цијене производа.
БиХ је у сваком случају неопходна измјена Закона о ПДВ-у. У Парламенту БиХ има оних који предлажу уводјење једне ниже стопе од десет одсто уз повећање основне на двадесет.

Поједини економски стручњаци тврде да је у БиХ најбољи принцип јединствене стопе ПДВ-а због нижих манипулативних трошкова. Манипулације у прикупљању ПДВ-а у Босни и Херцеговини нису избјегнуте ни са јединственом стопом.

БН ТВ

 

Коментари / 0

Оставите коментар