I dalje nejasna naplata PDV-a u BiH

I dalje nije jasno na koji način će da funkcioniše naplata PDV-a u Bosni i Hercegovini. Niz je prijedloga - od uvodjenja dvije stope, do ostanka na jednoj uz promjenu sistema naplate i uskladjivanja rokova uplate i povrata PDV-a.

Bosna i Hercegovina 05.04.2015 | 15:05
I dalje nejasna naplata PDV-a u BiH

O tome se konstantno govori, ali konkretno se ništa ne riješava. Najave uvodjenja različitih stopa poreza na dodatnu vrijednost sporadično stižu sa entitetskih i sa državnog nivoa. Ono što ekonomisti navode kao nužnost prije uvodjenja jedne niže stope PDV-a jeste uvodjenje reda u naplatu PDV-a i promjenu sistema naplate, jer manja stopa nužno ne znači pojeftinjenje odredjenog proizvoda. To se pokazalo na primjeru pojeftinjenja goriva, koje za sobom nije povuklo dalji pad cijena.

Promjena sistema mogla bi da rastereti privredu, tvrde ekonomisti u Spoljno-trgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, jer trenutno gradjanima Bosne i Hercegovine nije problem jedinstvena stopa PDV-a, niska primanja u odnosu na cijene proizvoda.
BiH je u svakom slučaju neophodna izmjena Zakona o PDV-u. U Parlamentu BiH ima onih koji predlažu uvodjenje jedne niže stope od deset odsto uz povećanje osnovne na dvadeset.

Pojedini ekonomski stručnjaci tvrde da je u BiH najbolji princip jedinstvene stope PDV-a zbog nižih manipulativnih troškova. Manipulacije u prikupljanju PDV-a u Bosni i Hercegovini nisu izbjegnute ni sa jedinstvenom stopom.

BN TV

 

Komentari / 0

Ostavite komentar