Делегација за Савјет Европе чека на шефа

БиХ од идућег мјесеца преузима предсједавање Комитету министара Савјета Европе, а слагање коцкица за тај посао би могло да почне већ у уторак избором руководства сталне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Босна и Херцеговина 05.04.2015 | 13:43
Делегација за Савјет Европе чека на шефа

Представници институција истичу да БиХ мора што боље искористити шестомјесечно предсједавање и да због тога у уторак на сједници чланова делегације, коју чини десет посланика и делегата Парламента БиХ, треба да буде изабран нови шеф делегације из БиХ како би што прије почеле припреме.

Члан те делегације Милица Марковић вјерује да ће на идућој сједници бити изабран предсједник делегације и да овај сазив, за разлику од прошлог, неће провести четири године без руководиоца.

- Очекујем да ћемо, након што буде именован предсједник делегације, добити податке о активностима и обавезама које чекају БиХ након што засједне на чело Комитета министара - рекла је Марковићева.

Упозорила је да БиХ не може себи да дозволи бројне неугодности са којима се суочавала у прошлом сазиву. Међу тим отвореним питањима у односима са Парламентарном скупштином Савјета Европе је и приједлог кандидата из БиХ за потпредсједника те европске институције.

- БиХ једина од 24 земље чланице није предложила кандидата за ту позицију. Тако је још једна у низу обавеза наше сталне делегације да усагласимо име кандидата и да доставимо приједлог - истакла је Марковићева.

Прољећно засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе почиње 20. априла.

- Вјерујем да ће и тада бити ријечи о БиХ и о мјесецима у којима ће предсједавати Комитету министара Савјета Европе. Пред БиХ су велике обавезе, али и велике шансе. У БиХ ће се одржати бројни састанци и колегијума и осталих комитета. То је бенефит за БиХ, имаћемо информације из прве руке, а моћи ћемо и да активније утичемо на захтјеве, међу којима је и спровођење одлуке у предмету "Сејдић и Финци" на којем већ годинама инсистира Савјет Европе - закључила је Марковићева.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцјењује да су пред БиХ бројне обавезе, али и прилике које мора да искористи од 19. маја када преузима предсједавање.

- Ријеч је о значајној прилици коју БиХ треба што боље да искористи, посебно у контексту европске иницијативе за бржи пут ка ЕУ. У цијелу причу о конференцијама и активностима биће укључена сва министарства, а састанци и други разговори ће бити и у Сарајеву, Мостару, Бањалуци - истакао је Црнадак.

Ан Брасер
Предсједавање Комитету министара Савјета Европе је био један од разлога за прошломјесечну посјету БиХ предсједника Парламентарне скупштине Савјета Европе Ан Брасер. Она би, како је тада најављено, требало да посјети БиХ и у мају, када буде званично преузела предсједавање.

Предности и обавезе
* састанци колегијума и комитета

* информације из прве руке

* активан приступ

* рјешавање одлуке "Сејдић и Финци"

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар