Delegacija za Savjet Evrope čeka na šefa

BiH od idućeg mjeseca preuzima predsjedavanje Komitetu ministara Savjeta Evrope, a slaganje kockica za taj posao bi moglo da počne već u utorak izborom rukovodstva stalne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Bosna i Hercegovina 05.04.2015 | 13:43
Delegacija za Savjet Evrope čeka na šefa

Predstavnici institucija ističu da BiH mora što bolje iskoristiti šestomjesečno predsjedavanje i da zbog toga u utorak na sjednici članova delegacije, koju čini deset poslanika i delegata Parlamenta BiH, treba da bude izabran novi šef delegacije iz BiH kako bi što prije počele pripreme.

Član te delegacije Milica Marković vjeruje da će na idućoj sjednici biti izabran predsjednik delegacije i da ovaj saziv, za razliku od prošlog, neće provesti četiri godine bez rukovodioca.

- Očekujem da ćemo, nakon što bude imenovan predsjednik delegacije, dobiti podatke o aktivnostima i obavezama koje čekaju BiH nakon što zasjedne na čelo Komiteta ministara - rekla je Markovićeva.

Upozorila je da BiH ne može sebi da dozvoli brojne neugodnosti sa kojima se suočavala u prošlom sazivu. Među tim otvorenim pitanjima u odnosima sa Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope je i prijedlog kandidata iz BiH za potpredsjednika te evropske institucije.

- BiH jedina od 24 zemlje članice nije predložila kandidata za tu poziciju. Tako je još jedna u nizu obaveza naše stalne delegacije da usaglasimo ime kandidata i da dostavimo prijedlog - istakla je Markovićeva.

Proljećno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope počinje 20. aprila.

- Vjerujem da će i tada biti riječi o BiH i o mjesecima u kojima će predsjedavati Komitetu ministara Savjeta Evrope. Pred BiH su velike obaveze, ali i velike šanse. U BiH će se održati brojni sastanci i kolegijuma i ostalih komiteta. To je benefit za BiH, imaćemo informacije iz prve ruke, a moći ćemo i da aktivnije utičemo na zahtjeve, među kojima je i sprovođenje odluke u predmetu "Sejdić i Finci" na kojem već godinama insistira Savjet Evrope - zaključila je Markovićeva.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocjenjuje da su pred BiH brojne obaveze, ali i prilike koje mora da iskoristi od 19. maja kada preuzima predsjedavanje.

- Riječ je o značajnoj prilici koju BiH treba što bolje da iskoristi, posebno u kontekstu evropske inicijative za brži put ka EU. U cijelu priču o konferencijama i aktivnostima biće uključena sva ministarstva, a sastanci i drugi razgovori će biti i u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci - istakao je Crnadak.

An Braser
Predsjedavanje Komitetu ministara Savjeta Evrope je bio jedan od razloga za prošlomjesečnu posjetu BiH predsjednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope An Braser. Ona bi, kako je tada najavljeno, trebalo da posjeti BiH i u maju, kada bude zvanično preuzela predsjedavanje.

Prednosti i obaveze
* sastanci kolegijuma i komiteta

* informacije iz prve ruke

* aktivan pristup

* rješavanje odluke "Sejdić i Finci"

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar