Савјетник са средњом школом у кабинету потпредсједника ФБиХ

У кабинету потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића запослено је шест савјетника. Пет савјетника има факултетску диплому док је један савјетник запослен са средњом стручном спремом.

Босна и Херцеговина 05.04.2015 | 13:30
Савјетник са средњом школом у кабинету потпредсједника ФБиХ

Протеклих дана објавили смо имена и презимена те податке о образовању савјетника запослених у кабинетима предсједника Федерације БиХ Маринка Чаваре и потпредсједнице ФБиХ Мелике Махумутбеговић. Транспарентно објављујемо информације и о савјетницима потпредсједника ФБиХ Милана Дуновића.

На челу Дуновићевог кабинета налази се Елведин Чековић који је магистрирао менаџмент на постдипломском студију који су заједнички реализовали Економски факултет у Сарајеву и Гриффитх Цоллеге Дублин.

Исто звање име и Дуновићев савјетник за питања развоја, Мирза Мемић који је баш као и Чековић, мастер студиј менаџмента завршио у сарадњи Гриффитх Цоллеге Дублина и Економског факултета у Сарајеву.

Мирнес Куртановић упослен је на мјесту савјетника за питања младих, а академску титулу и стручно звање магистра менаџмента стекао је такођер на Економском факултету у Сарајеву.

Дипломирана правница, Лидија Петриц запослена је на мјесту савјетнице за правна питања, док дипломирана новинарка, Сандра Филиповић савјетује Дуновића о медијима.

Такође, у кабинету потпредсједника Федерације БиХ из реда српског народа запослен је и Срђан Сужњевић и то на мјесту савјетника за невладине организације (НВО).

Сужњевић, како стоји у одговору, запослен је са средњом стручном спремом, а тренутно се води као студент Факултета политичких наука у Сарајеву.

Подсјећамо, по закону савјетници бх. функционера бирају се без конкурса и оглашавања, а за ангажман не морају имати универзитетску диплому и друге образовне или академске квалификације. Њихове плате исплаћује су из Буџета Федерације БиХ.

Према подацима Федералног завода за статистику у Федерацији БиХ је у 2013. години регистровано 20,297 незапослених становника са високом стручном спремом.

Извјештај о ревизији финансијских извјештаја предсједника и два потпредсједника Федерације БиХ из 2013. године открио је да су кабинети предсједника и два потпредсједника коштали грађане ФБиХ 3,5 милиона марака. Кабинети су у просјеку трошили 9,690 КМ дневно док је само на плате и накнаде 39 запослених, од чега је 19 савјетника, потрошено 1,7 милион марака.

Уставом Федерације БиХ Предсједник Федерације БиХ задужен је за именовање Владе, судија федералних судова, вођење консултација у вези са именовањем омбудсмена, потписивање одлука Парламента Федерације након њихових доношења, потписивање и ратифицирање међународних споразума у име Федерације, те примање амбасадора и давање помиловања за дјела утврђена федералним законима.

Уставом ФБиХ Предсједник је одговоран и за именовање шефова дипломатских мисија и акредитовање амбасадора иако у пракси Федерација нема успостављену дипломатску мрежу јер је вањска политика у надлежности Предсједништва БиХ, те вршење функције врховног команданта оружаних снага ФБиХ и именовање официра у армији упркос томе што је у бх. стварности 2005/06. године Војска Федерације БиХ интегрисана у Оружане снаге БиХ које су под надлежношћу државног Министарства одбране.

Надлежности два потпредсједника ФБиХ су замјењивање Предсједника Федерације, сарадња са Предсједником у оним ситуацијама у којима је потребно да Предсједник затражи њихову сагласност и извршавање оних дужности повјерених од Предсједника или Парламента Федерације.

Извор: Клиx.ба

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

007

05.04.2015 11:43

Тај је запослен, да се не каже да људи са ссс не могу напредовати.Земљо,отвори се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

05.04.2015 11:50

И Тито је бравар био .... народе на ста смо пали????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕНГА

05.04.2015 13:14

Перо Симиц савјетник МИЛЕ ДОДИКА ИМА СРЕДЊУ СКОЛУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Л.05.04.2015

05.04.2015 13:39

Он је сигурно паметнији са средњом школом од ових који су купили средњу и факултет, а таквих је већина. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

05.04.2015 14:28

Много доброг су нам донијели ови сколовани.Мозда це цовјек боље радити од ових дипломаца.А и ако је то проблем.Додји јаране у Градиску на примус и не брини ниста.Ми у Градисци имамо висе полицајаца са факултетом него цијела Њемацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕТНИК

05.04.2015 14:53

У чему је проблем, какав потпредсједник такви и савјетници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

05.04.2015 15:12

И то је нека новост. Па и нашем предсједнику РС је савјетник син "Папка" који је тек завршио факултет и одмах "савјетник".

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

06.04.2015 04:21

Не знам чему паника! Што више школе, боље зна пљачкати, И ОБРАТНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан Шеховац

06.04.2015 16:52

Размишљам о савјетницима предсједника и подпредсједника Федерације БиХ, Чаваре и Дуновића. Чаварини :Винко Думанчић, Дамир Џебо, Паво Шљивић, Мира Багарић.Дуновићеви: Елведин Чековић, Мирза Мемић, Мирнес Куртановић, Лидија Петрић, Срђан Сужњевић. Сви школовани, образовани, факутети и мегистерији. Само је, (претпостављам да је овај савјетник Дуновића, Срђан Сужњевић, Србин) средњошколац савјетник за невладин сектор. Није ни чудо што нам је невладин сектор и цивилно друштво неразвијено, јер је и Пударићева савјетница за невладин сектор била средњошколка, обадвоје потпуно непознати невладином сектору. Морам примјетити да потпредсједник Дуновић својим понашањем подржава мултиетичност у кабинету за разлику од других. Питам се: Зар је тешко наћи школованог и подобног Србина у Федерацији БиХ? Надам се да ме неће дементовати неко од ових девет осталих да је Србин или Српкиња. С нестпљењем чекам шта ће урадити бошњачка потпредсједница Федерације БиХ, кога ће, и каквих карактеристика, именовати за савјетнике! Босна И Херцеговина увози Србе савјетнике из Србије. Син Деснице Радивојевића, СДА.

ОДГОВОРИТЕ