Savjetnik sa srednjom školom u kabinetu potpredsjednika FBiH

U kabinetu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića zaposleno je šest savjetnika. Pet savjetnika ima fakultetsku diplomu dok je jedan savjetnik zaposlen sa srednjom stručnom spremom.

Bosna i Hercegovina 05.04.2015 | 13:30
Savjetnik sa srednjom školom u kabinetu potpredsjednika FBiH

Proteklih dana objavili smo imena i prezimena te podatke o obrazovanju savjetnika zaposlenih u kabinetima predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i potpredsjednice FBiH Melike Mahumutbegović. Transparentno objavljujemo informacije i o savjetnicima potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.

Na čelu Dunovićevog kabineta nalazi se Elvedin Čeković koji je magistrirao menadžment na postdiplomskom studiju koji su zajednički realizovali Ekonomski fakultet u Sarajevu i Griffith College Dublin.

Isto zvanje ime i Dunovićev savjetnik za pitanja razvoja, Mirza Memić koji je baš kao i Čeković, master studij menadžmenta završio u saradnji Griffith College Dublina i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Mirnes Kurtanović uposlen je na mjestu savjetnika za pitanja mladih, a akademsku titulu i stručno zvanje magistra menadžmenta stekao je također na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Diplomirana pravnica, Lidija Petric zaposlena je na mjestu savjetnice za pravna pitanja, dok diplomirana novinarka, Sandra Filipović savjetuje Dunovića o medijima.

Takođe, u kabinetu potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda zaposlen je i Srđan Sužnjević i to na mjestu savjetnika za nevladine organizacije (NVO).

Sužnjević, kako stoji u odgovoru, zaposlen je sa srednjom stručnom spremom, a trenutno se vodi kao student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Podsjećamo, po zakonu savjetnici bh. funkcionera biraju se bez konkursa i oglašavanja, a za angažman ne moraju imati univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije. Njihove plate isplaćuje su iz Budžeta Federacije BiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u Federaciji BiH je u 2013. godini registrovano 20,297 nezaposlenih stanovnika sa visokom stručnom spremom.

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iz 2013. godine otkrio je da su kabineti predsjednika i dva potpredsjednika koštali građane FBiH 3,5 miliona maraka. Kabineti su u prosjeku trošili 9,690 KM dnevno dok je samo na plate i naknade 39 zaposlenih, od čega je 19 savjetnika, potrošeno 1,7 milion maraka.

Ustavom Federacije BiH Predsjednik Federacije BiH zadužen je za imenovanje Vlade, sudija federalnih sudova, vođenje konsultacija u vezi sa imenovanjem ombudsmena, potpisivanje odluka Parlamenta Federacije nakon njihovih donošenja, potpisivanje i ratificiranje međunarodnih sporazuma u ime Federacije, te primanje ambasadora i davanje pomilovanja za djela utvrđena federalnim zakonima.

Ustavom FBiH Predsjednik je odgovoran i za imenovanje šefova diplomatskih misija i akreditovanje ambasadora iako u praksi Federacija nema uspostavljenu diplomatsku mrežu jer je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, te vršenje funkcije vrhovnog komandanta oružanih snaga FBiH i imenovanje oficira u armiji uprkos tome što je u bh. stvarnosti 2005/06. godine Vojska Federacije BiH integrisana u Oružane snage BiH koje su pod nadležnošću državnog Ministarstva odbrane.

Nadležnosti dva potpredsjednika FBiH su zamjenjivanje Predsjednika Federacije, saradnja sa Predsjednikom u onim situacijama u kojima je potrebno da Predsjednik zatraži njihovu saglasnost i izvršavanje onih dužnosti povjerenih od Predsjednika ili Parlamenta Federacije.

Izvor: Klix.ba

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

007

05.04.2015 11:43

Taj je zaposlen, da se ne kaže da ljudi sa sss ne mogu napredovati.Zemljo,otvori se.

ODGOVORITE
Name

miki

05.04.2015 11:50

I Tito je bravar bio .... narode na sta smo pali????

ODGOVORITE
Name

ZENGA

05.04.2015 13:14

Pero Simic savjetnik MILE DODIKA IMA SREDNJU SKOLU

ODGOVORITE
Name

B.L.05.04.2015

05.04.2015 13:39

On je sigurno pametniji sa srednjom školom od ovih koji su kupili srednju i fakultet, a takvih je većina. Fuj.

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

05.04.2015 14:28

Mnogo dobrog su nam donijeli ovi skolovani.Mozda ce covjek bolje raditi od ovih diplomaca.A i ako je to problem.Dodji jarane u Gradisku na primus i ne brini nista.Mi u Gradisci imamo vise policajaca sa fakultetom nego cijela Njemacka.

ODGOVORITE
Name

САВЈЕТНИК

05.04.2015 14:53

У чему је проблем, какав потпредсједник такви и савјетници.

ODGOVORITE
Name

Требиње

05.04.2015 15:12

И то је нека новост. Па и нашем предсједнику РС је савјетник син "Папка" који је тек завршио факултет и одмах "савјетник".

ODGOVORITE
Name

xy

06.04.2015 04:21

Ne znam čemu panika! Što više škole, bolje zna pljačkati, I OBRATNO!

ODGOVORITE
Name

Dušan Šehovac

06.04.2015 16:52

Razmišljam o savjetnicima predsjednika i podpredsjednika Federacije BiH, Čavare i Dunovića. Čavarini :Vinko Dumančić, Damir Džebo, Pavo Šljivić, Mira Bagarić.Dunovićevi: Elvedin Čeković, Mirza Memić, Mirnes Kurtanović, Lidija Petrić, Srđan Sužnjević. Svi školovani, obrazovani, fakuteti i megisteriji. Samo je, (pretpostavljam da je ovaj savjetnik Dunovića, Srđan Sužnjević, Srbin) srednjoškolac savjetnik za nevladin sektor. Nije ni čudo što nam je nevladin sektor i civilno društvo nerazvijeno, jer je i Pudarićeva savjetnica za nevladin sektor bila srednjoškolka, obadvoje potpuno nepoznati nevladinom sektoru. Moram primjetiti da potpredsjednik Dunović svojim ponašanjem podržava multietičnost u kabinetu za razliku od drugih. Pitam se: Zar je teško naći školovanog i podobnog Srbina u Federaciji BiH? Nadam se da me neće dementovati neko od ovih devet ostalih da je Srbin ili Srpkinja. S nestpljenjem čekam šta će uraditi bošnjačka potpredsjednica Federacije BiH, koga će, i kakvih karakteristika, imenovati za savjetnike! Bosna I Hercegovina uvozi Srbe savjetnike iz Srbije. Sin Desnice Radivojevića, SDA.

ODGOVORITE