Извезено више од 2.000 тона кромпира из БиХ

БиХ је у прошлој години укупно извезла 2.066 тона кромпира вриједности 1.021.406 КМ, потврђено је Срни у Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Босна и Херцеговина 05.04.2015 | 10:15
Извезено више од 2.000 тона кромпира из БиХ

Кромпир се највише извозио у Црну Гору, Србију, Норвешку и Македонију, навели су у УИО.

Пољопривредници из Републике Српске су поздравили могућност повећања извоза и самим тим и повећања производње, након што је Стални одбор за биљке, животиње, храну и животињску храну Европске комисије /ЕК/ позитивно оцијенио податке достављене из БиХ, те дао "зелено свјетло" ЕК за припрему Уредбе којом проглашава да у БиХ нема прстенасте трулежи кромпира.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић изјавио је Срни да је могућност добијања дозволе за извоз кромпира на тржиште ЕУ повољна вијест и сада је на домаћим надлежним институцијама да помогну производњу кромпира како би домаћи произвођачи били конкурентни на тржишту ЕУ.

"Сигурно је да смо ми и до сада имали здрав кромпир, али требали смо провести све потребне процедуре које Унија тражи. Са друге стране имаћемо проблем на европском тржишту да будемо конкурентни", нагласио је Маринковић.

Он је нагласио да земље ЕУ "јако мудро играју" у области пољопривредне производње - имају уобичајену праксу давања већих стимуланса својим произвођачима како би били конкурентни при извозу и могли да се ријеше неких својих тржишних вишкова.

"У сваком случају, одлука је за поздравити, али то не значи да су наши пољопривредници ријешили своје проблеме, већ ће морати добро да се потруде и заједно са надлежним институцијама ураде све што је потребно да буду конкурентни како би наши кромпири завршили на тржишту ЕУ", рекао је Маринковић.

Произвођач кромпира са подручја Поткозарја Небојша Тадић рекао је Срни да ће ступањем на снагу ове уредбе бити створена могућност за повећање контингента извоза кромпира, али би се такви ефекти могли очекивати, не одмах, већ у неком наредном времену.

"То је велико и специфично тржиште и на њему се не можете наћи по логици као на домаћим пијацама – натовари `тамић` и вози кромпире у Европу", навео је Тадић.

Он је нагласио да би било пожељно удруживање већег броја произвођача кромпира ради заједничког наступа на ЕУ тржишту, којима би у томе надлежне институције пружале оне врсте помоћи које покажу приоритетним.

Тадић је подсјетио да се из Српске кромпир највише извозио у Румунију и Хрватску док нису постале чланице Уније и док није уведена забрана извоза за БиХ прије неколико година, те нагласио да би се прво требало вратити на та два тржишта.

Коментари / 0

Оставите коментар