Прича: Како је пропао Рајан Бабел?!

Зашто је у Ливерпулу пропао један од највећих талената Европе? Скромност, љубазност и лажна обећања Рафе Бенитеза...Од наде за спас Црвених, играча који је по Ван Бастену требало да превазиђе Тјерија Анрија, преко хеликоптер афере, Рајан Бабел је стигао до турске Касимпаше.

Фудбал 05.04.2015 | 08:00
Прича: Како је пропао Рајан Бабел?!

Навијачи Ливерпула још увек чекају титулу у Премијер лиги, при свакој куповини младог офанзивног играча срце им затрепери и понадају се да ће управо тај младић бити херој Копа и донети прво место клубу са Енфилда. А никада више у скоријој историји него када је најбољи играч Европског првенства за младе 2007. године Рајан Бабел обукао црвени дрес.

Педигре је био изврсан, а таленат доказан тог лета против Србије у финалу, ипак Холанђанин никада није добио праву шансу у енглеском клубу, те је од најталентованијег играча Европе и фудбалера који је по Марку ван Бастену требало да превазиђе Тјерија Анрија стигао до турске Касимпаше.

Иако има другачију репутацију – делом и због излета у реп музику и уличну моду – Бабел тврди да га не гледамо како игра на врхунском нивоу зато што је био сувише љубазан и скроман.

Али и због Рафе Бенитеза.

Холанђанину је по свом виђењу недостајало спортске дрскости.
„Требало је више да браним себе. Био сам сувише скроман, лако сам се задовољавао и дозвољавао сам другим играчима да буду испред мене. Ако видите децу данас она имају став и јак карактер. Одиграју један или два меча и одмах траже да играју. Ја нисам имао то. Био сам сувише љубазан. Можда није увек добро свађати се, али то остави утисак, директно показује ’ту сам и спреман за акцију’. Да сам имао то другачије би ме поштовали играчи и тренери“, рекао је Бабел.

Као и велика већина пропалих талента и Бабел мисли да је прерано напустио клуб, а у то га је убедио тадашњи тренер Ливерпула Бенитез.
„Дефинитивно сам доносио лоше одлуке. Прерано сам отишао из Холандије, вероватно је требало да останем још годину дана због свог напретка. Пре него што сам дошао у Ливерпул разговарао сам са Рафом Бенитезом и он ми је у суштини обећао исти развој какав сам имао у Ајаксу. Рекао је да ће једина разлика бити то да је у питању Енглеска и да се игра брже. Обећао ми је добро усмеравање, да ће клуб водити рачуна о мени. Али сам се осетио самим чим сам дошао. Било је тешко“, наставио је фудбалер.

Тренер Наполија има репутацију особе са којом је веома тешко сарађивати, а младом холандском играчу је био потребан другачији приступ.
„У Холандији можеш да уђеш у тренерову канцеларију и да га питаш за објашњење ако не знаш зашто не играш и увек буду отворени са тобом. Али имао сам осећај да Бенитез то не воли, питао бих га, веома љубазно ’шта треба да радим другачије? Верујем да сам добро тренирао, али не добијам прилике’. Он би ми само рекао ’Само ућути и вредно тренирај, али ме је занимала његова дефиниција вредног тренинга. Једном ми је тражио да се више посвети дефанзиви, и ја сам то вежбао, поново нисам играо и онда ми је рекао да други играчи нуде више у нападу. Никада нисам имао прилику да се развијем као нападач. Све што сам радио на левој страни сам морао да научим у систему 4-4-2, није било природно да примам лопту слабијом ногом“.

Није само Бенитез био проблем, и Рој Хоџсон није марио за холандског талента, преферирао је Давида Н’Гога и лета 2010. године је планирао да Бабела позајми Вест Хему како би довео Карлтона Кола. Чувена афера „Бабелкоптер“ са спортски директором Црвених Дамијеном Комолијем.
„Рекли су ми да могу да идем у Вест Хем, мислио сам да то није лоше, могао бих да играм и изградим самопоуздање. Али било је 12 сати, а рок се завршавао у шест те нисмо имали пуно времена и хеликоптером сам ишао у Лондон. Када смо стигли Комоли ми је рекао да је у питању уговор од пет година, да ћу потписати, а да ће они тако имати пара да купе Кола. Био сам збуњен, прво је била позајмица, а онда петогодишњи уговор! Позвао сам агента и он ми је рекао да никако то не урадим, тако да је посао пропао. Вратили су ме у Ливерпул возом, а Комоли је отишао хеликоптером“, присећа се играч Касимпаше.

Бабел је рекао како жали што му тренер на Енфилду није био Брендан Роџерс, јер верује да би онда направио оно што се од њега и очекивало.

Црвени би требало да запамте ове речи, ако не желе да поново проћердају таленате какав се рађа једном у 10 година.

Коментари / 0

Оставите коментар