Priča: Kako je propao Rajan Babel?!

Zašto je u Liverpulu propao jedan od najvećih talenata Evrope? Skromnost, ljubaznost i lažna obećanja Rafe Beniteza...Od nade za spas Crvenih, igrača koji je po Van Bastenu trebalo da prevaziđe Tjerija Anrija, preko helikopter afere, Rajan Babel je stigao do turske Kasimpaše.

Fudbal 05.04.2015 | 08:00
Priča: Kako je propao Rajan Babel?!

Navijači Liverpula još uvek čekaju titulu u Premijer ligi, pri svakoj kupovini mladog ofanzivnog igrača srce im zatreperi i ponadaju se da će upravo taj mladić biti heroj Kopa i doneti prvo mesto klubu sa Enfilda. A nikada više u skorijoj istoriji nego kada je najbolji igrač Evropskog prvenstva za mlade 2007. godine Rajan Babel obukao crveni dres.

Pedigre je bio izvrsan, a talenat dokazan tog leta protiv Srbije u finalu, ipak Holanđanin nikada nije dobio pravu šansu u engleskom klubu, te je od najtalentovanijeg igrača Evrope i fudbalera koji je po Marku van Bastenu trebalo da prevaziđe Tjerija Anrija stigao do turske Kasimpaše.

Iako ima drugačiju reputaciju – delom i zbog izleta u rep muziku i uličnu modu – Babel tvrdi da ga ne gledamo kako igra na vrhunskom nivou zato što je bio suviše ljubazan i skroman.

Ali i zbog Rafe Beniteza.

Holanđaninu je po svom viđenju nedostajalo sportske drskosti.
„Trebalo je više da branim sebe. Bio sam suviše skroman, lako sam se zadovoljavao i dozvoljavao sam drugim igračima da budu ispred mene. Ako vidite decu danas ona imaju stav i jak karakter. Odigraju jedan ili dva meča i odmah traže da igraju. Ja nisam imao to. Bio sam suviše ljubazan. Možda nije uvek dobro svađati se, ali to ostavi utisak, direktno pokazuje ’tu sam i spreman za akciju’. Da sam imao to drugačije bi me poštovali igrači i treneri“, rekao je Babel.

Kao i velika većina propalih talenta i Babel misli da je prerano napustio klub, a u to ga je ubedio tadašnji trener Liverpula Benitez.
„Definitivno sam donosio loše odluke. Prerano sam otišao iz Holandije, verovatno je trebalo da ostanem još godinu dana zbog svog napretka. Pre nego što sam došao u Liverpul razgovarao sam sa Rafom Benitezom i on mi je u suštini obećao isti razvoj kakav sam imao u Ajaksu. Rekao je da će jedina razlika biti to da je u pitanju Engleska i da se igra brže. Obećao mi je dobro usmeravanje, da će klub voditi računa o meni. Ali sam se osetio samim čim sam došao. Bilo je teško“, nastavio je fudbaler.

Trener Napolija ima reputaciju osobe sa kojom je veoma teško sarađivati, a mladom holandskom igraču je bio potreban drugačiji pristup.
„U Holandiji možeš da uđeš u trenerovu kancelariju i da ga pitaš za objašnjenje ako ne znaš zašto ne igraš i uvek budu otvoreni sa tobom. Ali imao sam osećaj da Benitez to ne voli, pitao bih ga, veoma ljubazno ’šta treba da radim drugačije? Verujem da sam dobro trenirao, ali ne dobijam prilike’. On bi mi samo rekao ’Samo ućuti i vredno treniraj, ali me je zanimala njegova definicija vrednog treninga. Jednom mi je tražio da se više posveti defanzivi, i ja sam to vežbao, ponovo nisam igrao i onda mi je rekao da drugi igrači nude više u napadu. Nikada nisam imao priliku da se razvijem kao napadač. Sve što sam radio na levoj strani sam morao da naučim u sistemu 4-4-2, nije bilo prirodno da primam loptu slabijom nogom“.

Nije samo Benitez bio problem, i Roj Hodžson nije mario za holandskog talenta, preferirao je Davida N’Goga i leta 2010. godine je planirao da Babela pozajmi Vest Hemu kako bi doveo Karltona Kola. Čuvena afera „Babelkopter“ sa sportski direktorom Crvenih Damijenom Komolijem.
„Rekli su mi da mogu da idem u Vest Hem, mislio sam da to nije loše, mogao bih da igram i izgradim samopouzdanje. Ali bilo je 12 sati, a rok se završavao u šest te nismo imali puno vremena i helikopterom sam išao u London. Kada smo stigli Komoli mi je rekao da je u pitanju ugovor od pet godina, da ću potpisati, a da će oni tako imati para da kupe Kola. Bio sam zbunjen, prvo je bila pozajmica, a onda petogodišnji ugovor! Pozvao sam agenta i on mi je rekao da nikako to ne uradim, tako da je posao propao. Vratili su me u Liverpul vozom, a Komoli je otišao helikopterom“, priseća se igrač Kasimpaše.

Babel je rekao kako žali što mu trener na Enfildu nije bio Brendan Rodžers, jer veruje da bi onda napravio ono što se od njega i očekivalo.

Crveni bi trebalo da zapamte ove reči, ako ne žele da ponovo proćerdaju talenate kakav se rađa jednom u 10 godina.

Komentari / 0

Ostavite komentar