Кога су то Звездини 'мајстори скаутинга'' испустили, сем Леве?!

Звездаши због ових играча чупају косу: Како су на Маракани испустили брдо асова и милионе евра... Поред Левандовског претходна руководства Црвене звезде у последњој деценији нису препознала бројне играче који тренутно ведре и облаче на сцени Старог континента.

Фудбал 04.04.2015 | 23:20
Кога су то Звездини 'мајстори скаутинга'' испустили, сем Леве?!

Један старији навијач Црвене звезде, када говори о актуелном тренутку клуба и неорганизацији која влада више од десет година у Љутице Богдана, константно употреби реченицу: „Сигуран сам да се Слободан Ћосић преврће у гробу, јер ово што се сада дешава је доказ да је од нас само остало име и навијачи. И ништа више“.

Случај Роберта Левандовског, тренутно једног од најбољих нападача у Европи који је одбијен у Црвеној звезди оголио је истину коју одавно сви знају. На руководећим местима у Црвеној звезди одавно седе људи који немају праву процену. Поред Левандовског црвено-бели су не тако давно могли да крену у боље сутра са играчима који тренутно ведре и облаче теренима широм Старог континента. Редакција МОЗЗАРТ Спорта направила је листу играча који су били у Црвеној звезди или на пола корака од ње, али једноставно људском грешком нису „препознати“.

НЕМАЊА МАТИЋ

Ово је већ епска прича. Жгољави момак из Врела био је становник свлачионица подно јужне трибине стадиона Рајко Митић више од четири године. Био је прво пуки епизодиста, али се у кадетској конкуренцији изборио за статус. Ипак, током омладинског стажа један од тренера му је рекао да срећу потражи у другој средини, јер недовољно трчи. Уплакани младић одлучио је да срећу окуша у Партизану, одакле је исто отеран. У Црвеној звезди никада нису открили име тренера који је направио „злочин“ према Матићу и клубу. Сумња се да је то урадио Звонко Радић.

ВИЛСОН ПАЛАСИОС

мао је Владимир Југовић савршену процену када је у репрезентативцу Хондураса видео екстра квалитет. Бивши ас Јувентуса довео је Паласиоса лета 2006.године у Црвену звезду, током припрема у Бад Тацмандрофу. Већ на првој контролној утакмици „зујао“ је по десној страни, до Београда су долазиле приче о вихорној брзини младог играча. За Паласиоса је Црвена звезда морала да „искешира“ милион долара, а тадашње руководство предвођено Драганом Стојковићем је проценило да је то велика цена за играча недоказаног у Европи.

Паласиос је затим направио врхунску каријеру на Острву. Отишао је у Бирмингем, па у Виган који га је продао Тотенхему за 15 милиона евра. Иначе, Звезда је тог лета дала озбиљан новац за Броновицког, Саласа и Баркоса.

КЛЕВЕРСОН КОРДОБА

Један од ретких добрих потеза бившег спортског директора Горана Буњевчевића. Извукао га је из португалске треће лиге, а бразилски нападач је за годину дана у Црвеној звезди демонстирао да је играч који прави разлику на овдашњим теренима. За откуп његовог уговора црвено-бели су морали да издвоје 800.000 евра. На Јутјубу је постао снимак хит на којем Иван Аџић истакао да Клео не вреди те паре. У редовима вечитог ривала Партизана показао је да вреди много више. Сипао је голове у великим утакмицама, пресуђивао Звезди и на послетку увео Партизан у Лигу шампиона. Продат је у Кину за четири милиона евра.

ЛАМИНЕ ДИЈАРА

Какав је то био превид Драгана Стојковића. Званична верзија никада није доказана, али урбана легенда гласи отприлике овако. Менаџер Зоран Стојадиновић је лета 2007. године довео сенегалског нападача на Маракану, говорио људима у Звезди да је Дијара нападач који има капацитет да замени Жигића... Наводно Пиксијев одговор је гласио:
„Можеш само да ми доведеш Ласа Дијару из Лиона“...

Пикси је консултовао и Блажа Слишковића који је тренирао Дијару у Зрињском. Легендарни ас му је поручио да је то једна „ленчуга“ која уопште не трчи... Стојадиновић је затим одвео Дијару у Партизан, а Мирослав Ђукић и Иван Томић су видели оно што у Љутице Богдана нису-голгетера убицу

АЛЕКСАНДАР КОЛАРОВ

Још једна јако тужћна прича за Црвену звезду, која дијагностификује нерад и јавашлук у омладинској школи. Мада је и као дечкић од 15 година имао топ у левици, Коларову то није помогло да остане дуже у Љутице Богдана. Одстрањен је из кадетског тима уз образложење да је слаб и физички лимитиран. Истина, истом констатацијом су Коларова отерали из Обилића. Он је преко Чукаричког и ОФК Београда стигао до најпрестижнијих европских арена.

СТЕВАН ЈОВЕТИЋ

Када данас поменете анегдоту у којој је главни јунак Јоветић, Дејан Савићевић почне да чупа косу с главе. Легендарни Геније је из непосредне близине гледао како Јоветић цепа мреже у млађим категоријама Младости из Подгорице, осетио да је предоређен за велике ствари. Те 2003. године покуцао је на врата Драгана Џајић уз реченицу да морају малог одмах да узму. Уследио је одговор да Звезда има таквих на хиљаде... Испоставило се да је Јоветић уникат. Звездину грешку искористио је тадашњи тренер кадета Партизана Слободан Крчмаревић и довео Јоветића у Београд.

СТЕФАН САВИЋ

У овом случају није у питању људска грешка. Међутим, потенцијал младог штопера први су запазили скаути Црвене звезде. Изостала је енергична реакција. Покушавали су црвено-бели да спусте цену у разговору са челницима БСК-а, двоумили се и осетили на својој кожи како у пракси не важи баш увек она народна: „Ко пре девојци његова девојка“. Док су се они нећкали Партизан је у експресном року довео Савића и направио енормну зараду

КРИСТИЈАН БЕНИТЕЗ

Опет је одуговлачење дошло главе челницима Црвене звезде. Нападач репрезентације Еквадора је понуђен лета 2007.године понуђен по багателној цени. Хтели су одговорни из Љутице Богдана да га виде на делу... И имали су шта да виде на Копа Америка. Бенитез је био један од најбољих играча Еквадора, дао неколико важних голова... Цена му је порасла, па је Бенитез за 1,5 милион долара потписао за мексичку Лагуну.

МИЛОШ КРАСИЋ

Због ратног стања на Косову и Метохији Црвена звезда је могла озбиљно да профитира. Из јужне српске покрајине пролећа 1999.године стигао је Марко Перовић. Са њим у пакету требало је да дође и плавокоси момчић из Косовске Митровице. Процењено је да он није тај калибар да игра у Црвеној звезди. Отишао је у Војводину захваљујући њуху Илије Пантелића и постао репрезентативац Србије. Да, и Милош Красић је испуштен...

Коментари / 0

Оставите коментар