Koga su to Zvezdini 'majstori skautinga'' ispustili, sem Leve?!

Zvezdaši zbog ovih igrača čupaju kosu: Kako su na Marakani ispustili brdo asova i milione evra... Pored Levandovskog prethodna rukovodstva Crvene zvezde u poslednjoj deceniji nisu prepoznala brojne igrače koji trenutno vedre i oblače na sceni Starog kontinenta.

Fudbal 04.04.2015 | 23:20
Koga su to Zvezdini 'majstori skautinga'' ispustili, sem Leve?!

Jedan stariji navijač Crvene zvezde, kada govori o aktuelnom trenutku kluba i neorganizaciji koja vlada više od deset godina u Ljutice Bogdana, konstantno upotrebi rečenicu: „Siguran sam da se Slobodan Ćosić prevrće u grobu, jer ovo što se sada dešava je dokaz da je od nas samo ostalo ime i navijači. I ništa više“.

Slučaj Roberta Levandovskog, trenutno jednog od najboljih napadača u Evropi koji je odbijen u Crvenoj zvezdi ogolio je istinu koju odavno svi znaju. Na rukovodećim mestima u Crvenoj zvezdi odavno sede ljudi koji nemaju pravu procenu. Pored Levandovskog crveno-beli su ne tako davno mogli da krenu u bolje sutra sa igračima koji trenutno vedre i oblače terenima širom Starog kontinenta. Redakcija MOZZART Sporta napravila je listu igrača koji su bili u Crvenoj zvezdi ili na pola koraka od nje, ali jednostavno ljudskom greškom nisu „prepoznati“.

NEMANJA MATIĆ

Ovo je već epska priča. Žgoljavi momak iz Vrela bio je stanovnik svlačionica podno južne tribine stadiona Rajko Mitić više od četiri godine. Bio je prvo puki epizodista, ali se u kadetskoj konkurenciji izborio za status. Ipak, tokom omladinskog staža jedan od trenera mu je rekao da sreću potraži u drugoj sredini, jer nedovoljno trči. Uplakani mladić odlučio je da sreću okuša u Partizanu, odakle je isto oteran. U Crvenoj zvezdi nikada nisu otkrili ime trenera koji je napravio „zločin“ prema Matiću i klubu. Sumnja se da je to uradio Zvonko Radić.

VILSON PALASIOS

mao je Vladimir Jugović savršenu procenu kada je u reprezentativcu Hondurasa video ekstra kvalitet. Bivši as Juventusa doveo je Palasiosa leta 2006.godine u Crvenu zvezdu, tokom priprema u Bad Tacmandrofu. Već na prvoj kontrolnoj utakmici „zujao“ je po desnoj strani, do Beograda su dolazile priče o vihornoj brzini mladog igrača. Za Palasiosa je Crvena zvezda morala da „iskešira“ milion dolara, a tadašnje rukovodstvo predvođeno Draganom Stojkovićem je procenilo da je to velika cena za igrača nedokazanog u Evropi.

Palasios je zatim napravio vrhunsku karijeru na Ostrvu. Otišao je u Birmingem, pa u Vigan koji ga je prodao Totenhemu za 15 miliona evra. Inače, Zvezda je tog leta dala ozbiljan novac za Bronovickog, Salasa i Barkosa.

KLEVERSON KORDOBA

Jedan od retkih dobrih poteza bivšeg sportskog direktora Gorana Bunjevčevića. Izvukao ga je iz portugalske treće lige, a brazilski napadač je za godinu dana u Crvenoj zvezdi demonstirao da je igrač koji pravi razliku na ovdašnjim terenima. Za otkup njegovog ugovora crveno-beli su morali da izdvoje 800.000 evra. Na Jutjubu je postao snimak hit na kojem Ivan Adžić istakao da Kleo ne vredi te pare. U redovima večitog rivala Partizana pokazao je da vredi mnogo više. Sipao je golove u velikim utakmicama, presuđivao Zvezdi i na posletku uveo Partizan u Ligu šampiona. Prodat je u Kinu za četiri miliona evra.

LAMINE DIJARA

Kakav je to bio previd Dragana Stojkovića. Zvanična verzija nikada nije dokazana, ali urbana legenda glasi otprilike ovako. Menadžer Zoran Stojadinović je leta 2007. godine doveo senegalskog napadača na Marakanu, govorio ljudima u Zvezdi da je Dijara napadač koji ima kapacitet da zameni Žigića... Navodno Piksijev odgovor je glasio:
„Možeš samo da mi dovedeš Lasa Dijaru iz Liona“...

Piksi je konsultovao i Blaža Sliškovića koji je trenirao Dijaru u Zrinjskom. Legendarni as mu je poručio da je to jedna „lenčuga“ koja uopšte ne trči... Stojadinović je zatim odveo Dijaru u Partizan, a Miroslav Đukić i Ivan Tomić su videli ono što u Ljutice Bogdana nisu-golgetera ubicu

ALEKSANDAR KOLAROV

Još jedna jako tužćna priča za Crvenu zvezdu, koja dijagnostifikuje nerad i javašluk u omladinskoj školi. Mada je i kao dečkić od 15 godina imao top u levici, Kolarovu to nije pomoglo da ostane duže u Ljutice Bogdana. Odstranjen je iz kadetskog tima uz obrazloženje da je slab i fizički limitiran. Istina, istom konstatacijom su Kolarova oterali iz Obilića. On je preko Čukaričkog i OFK Beograda stigao do najprestižnijih evropskih arena.

STEVAN JOVETIĆ

Kada danas pomenete anegdotu u kojoj je glavni junak Jovetić, Dejan Savićević počne da čupa kosu s glave. Legendarni Genije je iz neposredne blizine gledao kako Jovetić cepa mreže u mlađim kategorijama Mladosti iz Podgorice, osetio da je predoređen za velike stvari. Te 2003. godine pokucao je na vrata Dragana Džajić uz rečenicu da moraju malog odmah da uzmu. Usledio je odgovor da Zvezda ima takvih na hiljade... Ispostavilo se da je Jovetić unikat. Zvezdinu grešku iskoristio je tadašnji trener kadeta Partizana Slobodan Krčmarević i doveo Jovetića u Beograd.

STEFAN SAVIĆ

U ovom slučaju nije u pitanju ljudska greška. Međutim, potencijal mladog štopera prvi su zapazili skauti Crvene zvezde. Izostala je energična reakcija. Pokušavali su crveno-beli da spuste cenu u razgovoru sa čelnicima BSK-a, dvoumili se i osetili na svojoj koži kako u praksi ne važi baš uvek ona narodna: „Ko pre devojci njegova devojka“. Dok su se oni nećkali Partizan je u ekspresnom roku doveo Savića i napravio enormnu zaradu

KRISTIJAN BENITEZ

Opet je odugovlačenje došlo glave čelnicima Crvene zvezde. Napadač reprezentacije Ekvadora je ponuđen leta 2007.godine ponuđen po bagatelnoj ceni. Hteli su odgovorni iz Ljutice Bogdana da ga vide na delu... I imali su šta da vide na Kopa Amerika. Benitez je bio jedan od najboljih igrača Ekvadora, dao nekoliko važnih golova... Cena mu je porasla, pa je Benitez za 1,5 milion dolara potpisao za meksičku Lagunu.

MILOŠ KRASIĆ

Zbog ratnog stanja na Kosovu i Metohiji Crvena zvezda je mogla ozbiljno da profitira. Iz južne srpske pokrajine proleća 1999.godine stigao je Marko Perović. Sa njim u paketu trebalo je da dođe i plavokosi momčić iz Kosovske Mitrovice. Procenjeno je da on nije taj kalibar da igra u Crvenoj zvezdi. Otišao je u Vojvodinu zahvaljujući njuhu Ilije Pantelića i postao reprezentativac Srbije. Da, i Miloš Krasić je ispušten...

Komentari / 0

Ostavite komentar