ПДП: "Турски ток" је шарена лажа и превара

"И "Јужни ток" и његов насљедник "Турски ток" су за РС непотребни пројекти који представљају само "шарену лажу и превару", рекао је Александар Голијанин, члан Предсједништва ПДП-а.

Република Српска 03.04.2015 | 22:56
ПДП: "Турски ток" је шарена лажа и превара

"Први сам политичар на овим просторима који је јавно рекао да од 'Јужног тока' нема ништа јер у овом моменту има много квалитетнијих инвестиција у које треба уложити новац", рекао је он.

Говорећи о електроенергетском сектору, Голијанин је навео да је у протекле четири године владајућа коалиција у РС користила њене ресурсе за финансирање својих изборних кампања и запошљавање око 1.200 људи којима је обећан посао ако гласају за владајућу коалицију.

"Данас имамо хаотично стање у Термоелектрани Гацко и дубиоза за прошлу годину износи цирка 53 милиона марака и имамо ситуацију да РиТЕ Гацко нису у стању да наставе пословање", рекао је.

С друге стране, Слободан Пухалац, директор предузећа "ГАС Рес" за гасификацију РС, одбацује све тврдње које је Голијанин изнио у вези са "Јужним током" и "Турским током".

"Сасвим је јасно да у овом тренутку Европа нема ниједну реалнију опцију снабдијевања гасом, изузев снабдијевања руским гасом из правца југоисточне Европе. Управо због тога сматрамо да ће започети пројекат 'Турски ток' или нека друга варијанта за руски гас бити реализован у времену које је пред нама", рекао је Пухалац.

Додао је да ће начин на који ће се РС прикључити на тај пројекат зависити и од начина прикључења осталих европских држава - Србије, Мађарске, Аустрије и других.

"Ако говоримо о нечему што би се могло назвати 'шарена лажа', онда је то свакако прича о ЛНГ терминалу на Крку и ТАП гасоводу са гасом из Азербејџана, који нису одмакли даље од почетне идеје", изјавио је Пухалац.

Извор: Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Е ДРАГАНЕ

03.04.2015 16:57

ПА ДРАГАНЕ ОНАЈ НАШ ПЛЕМИЋ У МОСКВИ СЕ ДЕРЕ КАКО ЋЕ ТО БИТИ НЕМОЈ САД ТИ ДА МИ ОСТАНЕМО БЕЗ ПЛИНА ТАМАН СМО МИСЛИЛИ ДА ЋЕ НАС ПЛИН СПАСИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

03.04.2015 17:27

Ја не знам како овај цовјек се бави политиком и ко гласа за њега. Он јос ниста није рекао позитивно на конференцијама за стампу.Он се радује сто су Руси одустали од јузног тока,сада би волио да пропане и овај други.Он не зна колико би тај пројекат нама знацио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

03.04.2015 17:27

Плин који БиХ увози из Русије троши се у Федерацији,тачније Зеници и Сарајеву.95%.Остатак се троши мало у Зворнику (Глиница пропала) и мало у Источном Сарајеву.Главни увозник и власник плиновода је сарајевски Енергоинвест који је то финансирао седамдесетих година прошлог вијека и без њихове дозволе не може се увести плина колико стане у упаљач.Треба имати мало мозга и здравог разума па схватити докле иде Милорадова уобразлија о некаквим токовима и пословима са гаспромом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.04.2015 08:59

Која бахатост. Па нисте ви из Федерације Богом дати за све. Ко каже да Енергоинвест мора бити једини увозник плина. Ово је тржишна економија и ако има плиновод кроз Републику Српску ваш плин нам није потребан по далеко већим цијенама од увозних цијена.

Name

сарајлија

04.04.2015 10:22

Нема ваш и наш плиновод.Сарајевски Енергоинвест је власник плиновода и они одређују шта и како.Нико не брани РС да направи нови плиновод али кроз постојећи који је власништво Енергоинвеста неће увести ни кубик плина.Сасвим јасно.РС и ФБиХ су ратне творевине а Енергоинвест је гигант свјетских размјера.Постоје правила пословања и власништва а они су неумољиви.Зато се плаћају транзитне таксе а нема теоријске шансе да ће икад бити два плиновода.Нема економске рачунице нити је РС јака да то поднесе.Русе занима новац а братски односи су има на хиљадитом мјесту.

Name

Јован

03.04.2015 17:53

А ЕУ није сарена лаза и превара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАЈЦЕ

03.04.2015 18:41

Тај гасовод се заврсава у сумици на врху изнад Јајца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

03.04.2015 18:57

Ста су сви налозили, греска је у питању. Нас представник из Москве је хтио послати сатирицну прицу за хумористицке сусрете у Бијељини али је греском прица заврсила у Срни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за сарајлију

03.04.2015 19:13

Није Енергоинвест само власништво ФБиХ, друга ствар Гаспром је тај који с купцима директно склапа уговоре о продаји, и колико ми је познато РС је прошле године потписала уговор о куповини гаса без посредника, са руководством Гаспрома. Гасовод улази код Зворника а Зворник је у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуги

04.04.2015 08:07

Како се неко може овако злурадо сладити

ОДГОВОРИТЕ
Name

за мики

04.04.2015 08:10

Стојим ти на располагању за све сто ти није јасно. Јузни ток кроз Србију и крак за РС није исто. Кроз Србију би Гаспром плацао транзитну накнаду од 400 мил. евра годисње а ми би морали да плацамо одређену колицину скупог енергента без разлике да ли потросили тај гас или не. Ми имамо насе енергетске ресурсе и сада акценат треба бити на њиховом корисћењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Остојиц

04.04.2015 08:40

Овај човјек је потпуно негативна особа и зато не би требао да се појављује у јавности. Господине Пухалац немој се појављивати у јавности са тако глупим изјавама, бити толико негативна особа није нормално, ја мислим да си ти неук политицар и за твоје добро не јављај се поклопи се и ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рома

05.04.2015 19:49

Ста прица ова лопурда, ста је он радио док је био директор, упитајте га. Само он нема гризе савјести, тако да це реци да је радио по закону.Многа његова недјела су на суду.

ОДГОВОРИТЕ