PDP: "Turski tok" je šarena laža i prevara

"I "Južni tok" i njegov nasljednik "Turski tok" su za RS nepotrebni projekti koji predstavljaju samo "šarenu lažu i prevaru", rekao je Aleksandar Golijanin, član Predsjedništva PDP-a.

Republika Srpska 03.04.2015 | 22:56
PDP: "Turski tok" je šarena laža i prevara

"Prvi sam političar na ovim prostorima koji je javno rekao da od 'Južnog toka' nema ništa jer u ovom momentu ima mnogo kvalitetnijih investicija u koje treba uložiti novac", rekao je on.

Govoreći o elektroenergetskom sektoru, Golijanin je naveo da je u protekle četiri godine vladajuća koalicija u RS koristila njene resurse za finansiranje svojih izbornih kampanja i zapošljavanje oko 1.200 ljudi kojima je obećan posao ako glasaju za vladajuću koaliciju.

"Danas imamo haotično stanje u Termoelektrani Gacko i dubioza za prošlu godinu iznosi cirka 53 miliona maraka i imamo situaciju da RiTE Gacko nisu u stanju da nastave poslovanje", rekao je.

S druge strane, Slobodan Puhalac, direktor preduzeća "GAS Res" za gasifikaciju RS, odbacuje sve tvrdnje koje je Golijanin iznio u vezi sa "Južnim tokom" i "Turskim tokom".

"Sasvim je jasno da u ovom trenutku Evropa nema nijednu realniju opciju snabdijevanja gasom, izuzev snabdijevanja ruskim gasom iz pravca jugoistočne Evrope. Upravo zbog toga smatramo da će započeti projekat 'Turski tok' ili neka druga varijanta za ruski gas biti realizovan u vremenu koje je pred nama", rekao je Puhalac.

Dodao je da će način na koji će se RS priključiti na taj projekat zavisiti i od načina priključenja ostalih evropskih država - Srbije, Mađarske, Austrije i drugih.

"Ako govorimo o nečemu što bi se moglo nazvati 'šarena laža', onda je to svakako priča o LNG terminalu na Krku i TAP gasovodu sa gasom iz Azerbejdžana, koji nisu odmakli dalje od početne ideje", izjavio je Puhalac.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Е ДРАГАНЕ

03.04.2015 16:57

ПА ДРАГАНЕ ОНАЈ НАШ ПЛЕМИЋ У МОСКВИ СЕ ДЕРЕ КАКО ЋЕ ТО БИТИ НЕМОЈ САД ТИ ДА МИ ОСТАНЕМО БЕЗ ПЛИНА ТАМАН СМО МИСЛИЛИ ДА ЋЕ НАС ПЛИН СПАСИТИ.

ODGOVORITE
Name

miki

03.04.2015 17:27

Ja ne znam kako ovaj covjek se bavi politikom i ko glasa za njega. On jos nista nije rekao pozitivno na konferencijama za stampu.On se raduje sto su Rusi odustali od juznog toka,sada bi volio da propane i ovaj drugi.On ne zna koliko bi taj projekat nama znacio.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

03.04.2015 17:27

Plin koji BiH uvozi iz Rusije troši se u Federaciji,tačnije Zenici i Sarajevu.95%.Ostatak se troši malo u Zvorniku (Glinica propala) i malo u Istočnom Sarajevu.Glavni uvoznik i vlasnik plinovoda je sarajevski Energoinvest koji je to finansirao sedamdesetih godina prošlog vijeka i bez njihove dozvole ne može se uvesti plina koliko stane u upaljač.Treba imati malo mozga i zdravog razuma pa shvatiti dokle ide Miloradova uobrazlija o nekakvim tokovima i poslovima sa gaspromom.

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.04.2015 08:59

Koja bahatost. Pa niste vi iz Federacije Bogom dati za sve. Ko kaže da Energoinvest mora biti jedini uvoznik plina. Ovo je tržišna ekonomija i ako ima plinovod kroz Republiku Srpsku vaš plin nam nije potreban po daleko većim cijenama od uvoznih cijena.

Name

sarajlija

04.04.2015 10:22

Nema vaš i naš plinovod.Sarajevski Energoinvest je vlasnik plinovoda i oni određuju šta i kako.Niko ne brani RS da napravi novi plinovod ali kroz postojeći koji je vlasništvo Energoinvesta neće uvesti ni kubik plina.Sasvim jasno.RS i FBiH su ratne tvorevine a Energoinvest je gigant svjetskih razmjera.Postoje pravila poslovanja i vlasništva a oni su neumoljivi.Zato se plaćaju tranzitne takse a nema teorijske šanse da će ikad biti dva plinovoda.Nema ekonomske računice niti je RS jaka da to podnese.Ruse zanima novac a bratski odnosi su ima na hiljaditom mjestu.

Name

Jovan

03.04.2015 17:53

A EU nije sarena laza i prevara?

ODGOVORITE
Name

JAJCE

03.04.2015 18:41

Taj gasovod se zavrsava u sumici na vrhu iznad Jajca.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

03.04.2015 18:57

Sta su svi nalozili, greska je u pitanju. Nas predstavnik iz Moskve je htio poslati satiricnu pricu za humoristicke susrete u Bijeljini ali je greskom prica zavrsila u Srni.

ODGOVORITE
Name

za sarajliju

03.04.2015 19:13

Nije Energoinvest samo vlasništvo FBiH, druga stvar Gasprom je taj koji s kupcima direktno sklapa ugovore o prodaji, i koliko mi je poznato RS je prošle godine potpisala ugovor o kupovini gasa bez posrednika, sa rukovodstvom Gasproma. Gasovod ulazi kod Zvornika a Zvornik je u RS.

ODGOVORITE
Name

Dugi

04.04.2015 08:07

Kako se neko može ovako zlurado sladiti

ODGOVORITE
Name

za miki

04.04.2015 08:10

Stojim ti na raspolaganju za sve sto ti nije jasno. Juzni tok kroz Srbiju i krak za RS nije isto. Kroz Srbiju bi Gasprom placao tranzitnu naknadu od 400 mil. evra godisnje a mi bi morali da placamo određenu kolicinu skupog energenta bez razlike da li potrosili taj gas ili ne. Mi imamo nase energetske resurse i sada akcenat treba biti na njihovom korisćenju

ODGOVORITE
Name

Milorad Ostojic

04.04.2015 08:40

Ovaj čovjek je potpuno negativna osoba i zato ne bi trebao da se pojavljuje u javnosti. Gospodine Puhalac nemoj se pojavljivati u javnosti sa tako glupim izjavama, biti toliko negativna osoba nije normalno, ja mislim da si ti neuk politicar i za tvoje dobro ne javljaj se poklopi se i ćuti.

ODGOVORITE
Name

roma

05.04.2015 19:49

Sta prica ova lopurda, sta je on radio dok je bio direktor, upitajte ga. Samo on nema grize savjesti, tako da ce reci da je radio po zakonu.Mnoga njegova nedjela su na sudu.

ODGOVORITE