ЕУ: Криза у Македонији постаје све опаснија

Европска унија требало би да предузме опипљиве кораке да стање у Македонији преокрене ка демократском компромису.

Регион 03.04.2015 | 17:39
ЕУ: Криза у Македонији постаје све опаснија

То су истакли упућени извори у ЕУ и аналитичари у Бриселу, уз наводе да криза поприма размјере све опаснијег унутрашњег сукоба који пријети да склизне у међуетнички сукоб.

Како наводе ти извори, покушај да се сусретом владајуће ВМРО и главне македонске опозиционе странке СДСМ у Европском парламенту подстакне дијалог завршио се без изгледа на било какво "закопавање ратних сјекира".

Сматра се, штавише, да, ако политичка, парламентарна и криза тешког неповјерења у институције власти не буде заустављена, све може да склизне и у међуетнички сукоб, па би због мира и стабилности на Западном Балкану ЕУ морала предузети опипљиве кораке да се стање у Македонији преокрене ка демократском компромису и нагодби.

О драматичном погоршавању стања свједочи, с великим узнемирењем се примјећује у Бриселу, и најновије саопштење портпарола полиције у Скопљу да лидеру опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зорану Заеву пријети казна до десет година затвора.

Заев је, како је образложено у Скопљу, одао "државну тајну" објављивањем снимка телефонског разговора из којег произлази да је шеф тајне полиције Сашо Мијалков тражио мито за набавку специјалне опреме од једног израелског произвођача.

Заев је претходно објавио снимке који тешко оптужују и самог македонског премијера Николу Груевског за корупцију и масовно прислушкивање опозиције, грађана и новинара. Груевски је крајем јануара Заева оптужио за покушај државног удара и рушење уставног поретка.

"Ледени бријег" сукоба, потпуног неповјерења у државне институције и подјеле унутар македонских политичких снага и грађана сада је потпуно изронио на површину, упозорили су кругови ЕУ и аналитичари у истраживачким центрима који прате збивања у Македонији.

У изворима ЕП у Бриселу је речено да ће бити одржан нови састанак владајуће и главне опозиционе македонске странке, али се, уз "крајње опрезни оптимизам", указује на чињеницу да су размимоилажења између кључних политичких чинилаца у тој земљи огромна, неповјерење дубоко, чак се може говорити и о мржњи.

Упућени у збивања у и око Македоније сматрају да су и европске реформе у тој земљи озбиљно у застоју, наводећи да је Европска комисија упозорила на уплив власти у рад правосуђа и кључних државних установа, као и да је слобода медија тешко угрожена.

У Бриселу зато предочавају да уколико не дође до напретка Македоније на европском путу и одређивања датума почетка преговора о чланству у ЕУ, унутрашње подјеле могу планути у праве сукобе, укључујући и оне међуетничке.

Владајући кругови у Скопљу већ оптужују опозицију да прижељкује и етнички сукоб Македонаца и Албанаца, а опозиција такве оптужбе враћа на рачун власти.

У ЕП је предложено да се питање спора Скопља и Атине око имена Македоније које блокира Македонију на путу ка ЕУ одвојено рјешава од преговора о чланству с ЕУ, али засад Грчка на то ставља вето.

Став већине аналитичара је да би, с обзиром на то да је македонска опозиција изашла из парламента и тешко оптуживала владајуће странке за превару на посљедњим изборима, морало озбиљно да се размисли о расписивању ванредних избора уз строгу међународну контролу и истинску слободу медија.

У исто време мјешовита парламентарна комисија би требало да, уз правосуђе, утврди оптужбе за корупцију унутар власти.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

03.04.2015 18:25

Цитав Балкан је Коруптан!!! А Макодонија није никаква Земља!!! Макединија је пола Албанија!!!Ста ви мислите Људи???

ОДГОВОРИТЕ