БиХ пријети долазак на "црну" лису Манивала

Босни и Херцеговини поново пријети долазак на "сиву" и "црну" листу међународних финансијских организација, јер није испунила услове које тражи Комитет стручњака за оцјену мјера против прања новца и финансирања тероризма /Манивал/ Савјета Европе, који се односе на усвајање измјена Кривичног закона БиХ, наводи се у документу који је послат иниституцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 03.04.2015 | 11:57
БиХ пријети долазак на "црну" лису Манивала

На инсистирање четири земље - САД, Њемачка, Француска и Велика Британија, чланице Манивала и ФАТФ-а, глобалне мреже за надзор и контролу над финансијским трансакцијама, за само неколико дана могла би бити покренута процедура којом би БиХ завршила на такозваној "сивој", односно "црној" листи некооперативних и неусклађених земаља.

Евентуално увођење санцкија, како се наводи у документу под ознаком "врло хитно" који је стигао из Стразбура, имало би катастрофалне посљедице по цијели финансијски систем земље, преноси "Дневни аваз".

Комплетне измјене Кривичног закона БиХ нису усвојене у парламенту БиХ, иако је Вијеће народа усвојио амандман на Кривични закон у дијелу који се односи на финансирање тероризма.

Шеф мисије БиХ при Савјету Европе Алмир Шаховић упутио је овај допис Министарству спољних послова БиХ, о чему су упознати Предсједништво, парламент и Савјет министара БиХ.

"Засједање Манивала очекује се од 13. до 17 априла и врло је тешко прејудицирати у ком ће правцу ићи када је у питању БиХ. Манивал, када је ријеч о ситуацији у Европи и свијету везано за тероризам, заузима строжу позицију према свим чланицама", рекао је Шаховић за "Аваз".

Он је Министарству спољних послова предложио да упути инструкције амбасадама БиХ у Вашингтону, Берлину и Лондону да обаве разговоре, те да нагласе да је кашњење у прилагођавању легислативе резултат комплексне уставне структуре, а никако недостатка политичке воље за борбу против прања новца и финасирања тероризма.

Коментари / 0

Оставите коментар