BiH prijeti dolazak na "crnu" lisu Manivala

Bosni i Hercegovini ponovo prijeti dolazak na "sivu" i "crnu" listu međunarodnih finansijskih organizacija, jer nije ispunila uslove koje traži Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma /Manival/ Savjeta Evrope, koji se odnose na usvajanje izmjena Krivičnog zakona BiH, navodi se u dokumentu koji je poslat inistitucijama BiH.

Bosna i Hercegovina 03.04.2015 | 11:57
BiH prijeti dolazak na "crnu" lisu Manivala

Na insistiranje četiri zemlje - SAD, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, članice Manivala i FATF-a, globalne mreže za nadzor i kontrolu nad finansijskim transakcijama, za samo nekoliko dana mogla bi biti pokrenuta procedura kojom bi BiH završila na takozvanoj "sivoj", odnosno "crnoj" listi nekooperativnih i neusklađenih zemalja.

Eventualno uvođenje sanckija, kako se navodi u dokumentu pod oznakom "vrlo hitno" koji je stigao iz Strazbura, imalo bi katastrofalne posljedice po cijeli finansijski sistem zemlje, prenosi "Dnevni avaz".

Kompletne izmjene Krivičnog zakona BiH nisu usvojene u parlamentu BiH, iako je Vijeće naroda usvojio amandman na Krivični zakon u dijelu koji se odnosi na finansiranje terorizma.

Šef misije BiH pri Savjetu Evrope Almir Šahović uputio je ovaj dopis Ministarstvu spoljnih poslova BiH, o čemu su upoznati Predsjedništvo, parlament i Savjet ministara BiH.

"Zasjedanje Manivala očekuje se od 13. do 17 aprila i vrlo je teško prejudicirati u kom će pravcu ići kada je u pitanju BiH. Manival, kada je riječ o situaciji u Evropi i svijetu vezano za terorizam, zauzima strožu poziciju prema svim članicama", rekao je Šahović za "Avaz".

On je Ministarstvu spoljnih poslova predložio da uputi instrukcije ambasadama BiH u Vašingtonu, Berlinu i Londonu da obave razgovore, te da naglase da je kašnjenje u prilagođavanju legislative rezultat kompleksne ustavne strukture, a nikako nedostatka političke volje za borbu protiv pranja novca i finasiranja terorizma.

Komentari / 0

Ostavite komentar