ЕЛ: Боби у Каунасу јури рекорде!

Центар Црвене звезде има шансу да уђе у историју Евролиге према неколико критеријума. Тренер литванског тима најавио је како ће у петак играти против њега.

Кошарка 03.04.2015 | 14:40
ЕЛ: Боби у Каунасу јури рекорде!

Евролигашка сезона 2014/15 дефинитивно ће остати упамћена по доминацији Бобана Марјановића (26, 223 цм), која ће, сасвим сигурно, бити крунисана МВП наградом.

Центар Црвене звезде Телеком индексно је најуспешнији играч такмичења (25,5 по мечу), најбољи скакач (просечно 10,36) и други најбољи стрелац (16,9 поена) иза Тејлора Рочестија из Нижњег Новгорода (до овог кола 19,15).

О рекордној сезони српског горостаса већ је било речи када га је Евролига сврстала уз великане такмичења Арвидаса Сабониса, Мирсада Турџана, Дејана Томашевића и Дејана Милојевића.

Два кола пре краја, пресек Евролиге показао је докле је Марјановић стигао у "лову" на рекорде и како би против Жалгириса и Панатинаикоса могао да престигне "тешкаше" такмичења:

- Боби је ове сезоне остварио 14 евролигашких "дабл-дабл" учинака и поставиће нови рекорд ако са двоцифреним бројем поена и скокова заврши бар још један меч. До ове сезоне, само је некадашњи (крилни) центар Жалгириса Таноке Бирд успео да у 14 кола тако "напуни статистику" у једној такмичарској години (2004/05).

- Марјановић би могао и да постави рекорд у укупном броју скокова остварених у једној сезони. Актуелни (248 скокова) држи Мирсад Турџан и поставио га је у сезони 2002/03. Боби је тренутно стао на 228 ухваћених лопти. Није једноставан, али ни неостварив задатак за "петицу" Звезде.

- Центар црвено-белих могао би да постане и апсолутни владар евролигашких индекса од када се рачунају и сабирају.

Користећи исте статистичке параметре као у трци за награду "Алфонсо Форд" (намењену најбољем стрелцу), може се констатовати да је највећи просечни индекс имао легендарни Арвидас Сабонис, у сезони 2003/04. У 18 утакмица, просечно је сабирао по 26,3 индексних поена.

А Марјановић?

Он се тренутно налази на трећем месту, са просеком од 25,5 и између Литванца и њега стоји Турџан, са 25,8 поена, остварении на 17 утакмица у дресу ЦСКА, у сезони 2000/01.

Дакле, да би престигао Сабониса, Марјановићу ће бити потребно да против Жалгириса и Панатинаикоса сакупи индекс 70! Делује заиста претешко, али не и за играча који је на последње две евролигашке утакмице (Барселона и Алба) сабрао индекс 75!

- Са друге стране, "диву" из Зајечара много је ближи рекорд у укупном броју збирно сакупљених индекса у једној сезони. Тренутни рекорд "држи" легенда Макабија Ентони Паркер (597 - у сезони 2004/05). Марјановић је за сада сакупио индекс 561 и имаће још два кола да достигне чувеног играча "Поноса Израела".

О огромном напретку Марјановића у односу на прошлу и све претходне сезоне зимус је за МОНДО детаљно говорио његов тренер Дејан Радоњић, апострофирајући сегменте на које су центар Звезде и стручни штаб посебно обратили пажњу током лета.

У четвртак увече, навијачи у Каунасу лично ће се уверити како сада изгледа на терену најкориснији играч Евролиге, који је 2011. шест месеци носио баш дрес Жалгириса, као позајмљени кошаркаш московског ЦСКА.

Тренер шампиона Литваније Гинтарас Крапискас говорио је пред меч са Звездом како ће чувати центра црвено-белих.

"Победили смо у Београду и урадићемо све што можемо да их победимо и у Каунасу. Неће бити лако, јер Звезда има у својим редовима потенцијалног МВП играча Евролиге, Бобана Марјановића. Веома га је тешко неутралисати из игре, тако да морамо да зауставимо његове саиграче, а Марјановића да бар ограничимо, што је више могуће", поручио је Крапискас.

Меч у Литванији почеће у петак у 18.45 часова према средњоевропском времену.

Коментари / 0

Оставите коментар