EL: Bobi u Kaunasu juri rekorde!

Centar Crvene zvezde ima šansu da uđe u istoriju Evrolige prema nekoliko kriterijuma. Trener litvanskog tima najavio je kako će u petak igrati protiv njega.

Košarka 03.04.2015 | 14:40
EL: Bobi u Kaunasu juri rekorde!

Evroligaška sezona 2014/15 definitivno će ostati upamćena po dominaciji Bobana Marjanovića (26, 223 cm), koja će, sasvim sigurno, biti krunisana MVP nagradom.

Centar Crvene zvezde Telekom indeksno je najuspešniji igrač takmičenja (25,5 po meču), najbolji skakač (prosečno 10,36) i drugi najbolji strelac (16,9 poena) iza Tejlora Ročestija iz Nižnjeg Novgoroda (do ovog kola 19,15).

O rekordnoj sezoni srpskog gorostasa već je bilo reči kada ga je Evroliga svrstala uz velikane takmičenja Arvidasa Sabonisa, Mirsada Turdžana, Dejana Tomaševića i Dejana Milojevića.

Dva kola pre kraja, presek Evrolige pokazao je dokle je Marjanović stigao u "lovu" na rekorde i kako bi protiv Žalgirisa i Panatinaikosa mogao da prestigne "teškaše" takmičenja:

- Bobi je ove sezone ostvario 14 evroligaških "dabl-dabl" učinaka i postaviće novi rekord ako sa dvocifrenim brojem poena i skokova završi bar još jedan meč. Do ove sezone, samo je nekadašnji (krilni) centar Žalgirisa Tanoke Bird uspeo da u 14 kola tako "napuni statistiku" u jednoj takmičarskoj godini (2004/05).

- Marjanović bi mogao i da postavi rekord u ukupnom broju skokova ostvarenih u jednoj sezoni. Aktuelni (248 skokova) drži Mirsad Turdžan i postavio ga je u sezoni 2002/03. Bobi je trenutno stao na 228 uhvaćenih lopti. Nije jednostavan, ali ni neostvariv zadatak za "peticu" Zvezde.

- Centar crveno-belih mogao bi da postane i apsolutni vladar evroligaških indeksa od kada se računaju i sabiraju.

Koristeći iste statističke parametre kao u trci za nagradu "Alfonso Ford" (namenjenu najboljem strelcu), može se konstatovati da je najveći prosečni indeks imao legendarni Arvidas Sabonis, u sezoni 2003/04. U 18 utakmica, prosečno je sabirao po 26,3 indeksnih poena.

A Marjanović?

On se trenutno nalazi na trećem mestu, sa prosekom od 25,5 i između Litvanca i njega stoji Turdžan, sa 25,8 poena, ostvarenii na 17 utakmica u dresu CSKA, u sezoni 2000/01.

Dakle, da bi prestigao Sabonisa, Marjanoviću će biti potrebno da protiv Žalgirisa i Panatinaikosa sakupi indeks 70! Deluje zaista preteško, ali ne i za igrača koji je na poslednje dve evroligaške utakmice (Barselona i Alba) sabrao indeks 75!

- Sa druge strane, "divu" iz Zaječara mnogo je bliži rekord u ukupnom broju zbirno sakupljenih indeksa u jednoj sezoni. Trenutni rekord "drži" legenda Makabija Entoni Parker (597 - u sezoni 2004/05). Marjanović je za sada sakupio indeks 561 i imaće još dva kola da dostigne čuvenog igrača "Ponosa Izraela".

O ogromnom napretku Marjanovića u odnosu na prošlu i sve prethodne sezone zimus je za MONDO detaljno govorio njegov trener Dejan Radonjić, apostrofirajući segmente na koje su centar Zvezde i stručni štab posebno obratili pažnju tokom leta.

U četvrtak uveče, navijači u Kaunasu lično će se uveriti kako sada izgleda na terenu najkorisniji igrač Evrolige, koji je 2011. šest meseci nosio baš dres Žalgirisa, kao pozajmljeni košarkaš moskovskog CSKA.

Trener šampiona Litvanije Gintaras Krapiskas govorio je pred meč sa Zvezdom kako će čuvati centra crveno-belih.

"Pobedili smo u Beogradu i uradićemo sve što možemo da ih pobedimo i u Kaunasu. Neće biti lako, jer Zvezda ima u svojim redovima potencijalnog MVP igrača Evrolige, Bobana Marjanovića. Veoma ga je teško neutralisati iz igre, tako da moramo da zaustavimo njegove saigrače, a Marjanovića da bar ograničimo, što je više moguće", poručio je Krapiskas.

Meč u Litvaniji počeće u petak u 18.45 časova prema srednjoevropskom vremenu.

Komentari / 0

Ostavite komentar