Штедише блокирају Љубљанску банку?

Удружење грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори није задовољно најавом Владе Словеније да ће до 16. јула предложити закон којим ће бити дефинисано на који начин ће бити исплаћен дуг штедишама Љубљанске банке.

Босна и Херцеговина 02.04.2015 | 21:30
Штедише блокирају Љубљанску банку?

Светозар Нишић, предсједник Управног одбора овог Удружења каже да ће чланови Удружења уколико 16. јула ове године не буду завршене све припреме за почетак исплате старе девизне штедње блокирати пословнице некадашње Љубљанске банке у БиХ.

„Удружење са својим члановима неће више дозволити манипулације ни власти БиХ нити Словеније. Има да се испоштује пресуда Европског суда без продужења рокова и смањења камата, иначе ћемо блокирати све филијале у БиХ некадашње Љубљанске банке“, каже Нишић.

Наиме у јулу прошле године Велико вијеће Европског суда за људска права у предмету „Алишић и други против БиХ, Хрватске, Србије, Словеније и Македоније“ пресудило је у корист штедиша из БиХ, а пресуда се аутоматски односи и на све остале штедише из држава бивше Југославије. По овој пресуди Словенија је одговорна за поврат страре девизне штедње штедишама Љубљанске банке, изван Словеније. Без обзира на пресуду још није познато како ће Словенија исплатити стару девизну штедњу ни колике ће камате исплатити.

Нишић каже да Словенија сада покушава добити на времену и да покушавају да од 16. јула тек почне верификација старе девизне штедње, а исплате тек послије Нове године.

„Још имају времена, јер верификација може бити завршена до 16. јула“, рекао је Нишић.

Према његовим ријечима за штедише у БиХ је једино прихватљиво да камате буду исплаћене за претходних 25 година и наглашава да неће пристати да камате износе три одсто.

„Према пресуди морају нас исплатити као што су исплаћивали своје грађане, а ми имамо поуздане информације да су им исплаћивали камате по пет до шест одсто“, нагласио је Нишић.

Он је позвао власти у БиХ да се укључе у овај проблем и да подрже своје грађане да се више не одуговлачи исплата.

„Тражимо од власти да нас случајно не ометају ако кренемо у блокаду, јер то ће бити гадно. Ми нећемо више чекати, доста смо трпили“, каже Нишић.

Подсјећајући на протесте штедиша 2008. године, он је истакао да је око 15 одсто чланова умрло чекајући свој новац, али да сада постоје њихови насљедници који су „млађи, снажнији и више их има“.

Иначе, 125.000 штедиша у БиХ потражује од Љубљанске банке 185 милиона долара, без камата. Највећи износ потражује штедиша који тренутно живи у Сплиту, а у питању је износ од 797.257 КМ, без камата. Светозар Нишић очекује исплату штедње од Словеније са каматама око 150.000 КМ. Каже да је за све ове године потрошио много већи износ на правну битку, а и сада од пензије финасира рад Удружења.

„Упорност и инат држе човјека, ако сте у праву и нећете да дозволите да вам то неко отме, то вам даје снагу и енергију. Моја девизна штедња потрошена је давно. Морате себе жртвовати да би побиједили, а хтио сам да докажем да то не може тако да иде“, категоричан је Нишић.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СТЕДИСА

02.04.2015 20:10

ТАКО ЈЕ ТАКО И МИ ТРЕБАМО БЛОКИРАТИ АГЕНЦИЈУ (СЛАВИЦУ )ДОК НАМ НЕ ВРАТИ ПАРЕ ИЗ БОБАР БАНКЕ --срамота сад нам се ругају као сами смо требали пазити гдје цувамо ПАРЕ а они их ПОКРАЛИ ????=?

ОДГОВОРИТЕ