Štediše blokiraju Ljubljansku banku?

Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori nije zadovoljno najavom Vlade Slovenije da će do 16. jula predložiti zakon kojim će biti definisano na koji način će biti isplaćen dug štedišama Ljubljanske banke.

Bosna i Hercegovina 02.04.2015 | 21:30
Štediše blokiraju Ljubljansku banku?

Svetozar Nišić, predsjednik Upravnog odbora ovog Udruženja kaže da će članovi Udruženja ukoliko 16. jula ove godine ne budu završene sve pripreme za početak isplate stare devizne štednje blokirati poslovnice nekadašnje Ljubljanske banke u BiH.

„Udruženje sa svojim članovima neće više dozvoliti manipulacije ni vlasti BiH niti Slovenije. Ima da se ispoštuje presuda Evropskog suda bez produženja rokova i smanjenja kamata, inače ćemo blokirati sve filijale u BiH nekadašnje Ljubljanske banke“, kaže Nišić.

Naime u julu prošle godine Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Ališić i drugi protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije“ presudilo je u korist štediša iz BiH, a presuda se automatski odnosi i na sve ostale štediše iz država bivše Jugoslavije. Po ovoj presudi Slovenija je odgovorna za povrat strare devizne štednje štedišama Ljubljanske banke, izvan Slovenije. Bez obzira na presudu još nije poznato kako će Slovenija isplatiti staru deviznu štednju ni kolike će kamate isplatiti.

Nišić kaže da Slovenija sada pokušava dobiti na vremenu i da pokušavaju da od 16. jula tek počne verifikacija stare devizne štednje, a isplate tek poslije Nove godine.

„Još imaju vremena, jer verifikacija može biti završena do 16. jula“, rekao je Nišić.

Prema njegovim riječima za štediše u BiH je jedino prihvatljivo da kamate budu isplaćene za prethodnih 25 godina i naglašava da neće pristati da kamate iznose tri odsto.

„Prema presudi moraju nas isplatiti kao što su isplaćivali svoje građane, a mi imamo pouzdane informacije da su im isplaćivali kamate po pet do šest odsto“, naglasio je Nišić.

On je pozvao vlasti u BiH da se uključe u ovaj problem i da podrže svoje građane da se više ne odugovlači isplata.

„Tražimo od vlasti da nas slučajno ne ometaju ako krenemo u blokadu, jer to će biti gadno. Mi nećemo više čekati, dosta smo trpili“, kaže Nišić.

Podsjećajući na proteste štediša 2008. godine, on je istakao da je oko 15 odsto članova umrlo čekajući svoj novac, ali da sada postoje njihovi nasljednici koji su „mlađi, snažniji i više ih ima“.

Inače, 125.000 štediša u BiH potražuje od Ljubljanske banke 185 miliona dolara, bez kamata. Najveći iznos potražuje štediša koji trenutno živi u Splitu, a u pitanju je iznos od 797.257 KM, bez kamata. Svetozar Nišić očekuje isplatu štednje od Slovenije sa kamatama oko 150.000 KM. Kaže da je za sve ove godine potrošio mnogo veći iznos na pravnu bitku, a i sada od penzije finasira rad Udruženja.

„Upornost i inat drže čovjeka, ako ste u pravu i nećete da dozvolite da vam to neko otme, to vam daje snagu i energiju. Moja devizna štednja potrošena je davno. Morate sebe žrtvovati da bi pobijedili, a htio sam da dokažem da to ne može tako da ide“, kategoričan je Nišić.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

STEDISA

02.04.2015 20:10

TAKO JE TAKO I MI TREBAMO BLOKIRATI AGENCIJU (SLAVICU )DOK NAM NE VRATI PARE IZ BOBAR BANKE --sramota sad nam se rugaju kao sami smo trebali paziti gdje cuvamo PARE a oni ih POKRALI ????=?

ODGOVORITE