Без захтјева за заштиту од увоза млијека

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас у Сарајеву да овом министарству није стигао ниједан захтјев у вези са заштитом од прекомјерног увоза млијека из ЕУ.

Босна и Херцеговина 02.04.2015 | 22:43
Без захтјева за заштиту од увоза млијека

"Званично ништа још није стигло, али ако било какав захтјев те врсте буде примљен, он ће бити процесуиран по законским процедурама", рекао је Шаровић новинарима након првог радно-консултативног састанка новог Савјета министара БиХ.

Према његовим ријечима, питање прекомјерног увоза било ког производа из било које земље, Цефте или ЕУ регулисано је Одлуком о прекомјерном увозу и заштитне мјере доноси Савјет министара.

"То је права адреса. Претходни поступак може да се води у оквиру Министарства ако га је поднио овлаштени предлагач по одређеним процедурама", објаснио је Шаровић.

Он је истакао да је питање извоза, као и увоза млијека у БиХ озбиљно питање којим ће се Министарство спољне трговине и економских односа позабавити у оквиру надлежности које има.

"У овом послу свако треба да ради свој посао и нема потребе за пребацивањем одговорности", додао је Шаровић.

Он је подсјетио да је потпуно јасно да БиХ није испунила услове за извоз млијека у ЕУ, односно да нису задовољени квалитет, али ни законодавни оквир, питање сертификације и други услови да би се млијеко из БиХ могло извозити.

Шаровић је рекао да Министарство спољне трговине и економских односа има намјеру да преузме иницијативу и да у сарадњи са другим надлежним институцијама буду створени услови за извоз млијека у ЕУ.

"Сви други, када су у питању пољопривредници, подстицаји и политика у пољопривреди треба да раде свој посао", додао је Шаровић.

За сљедећу седмицу он је најавио састанке са министрима пољопривреде Републике Српске и Федерације БиХ те изразио наду да ће заједничким радом у наредним седмицама и мјесецима, пошто коначан рок нико не може прецизирати, бити остварени услови за извоз млијека из БиХ у ЕУ.

"Сви имају одговорности - и државни и ентитетски ниво, и фармери и прерађивачи млијека", поручио је Шаровић.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милојко

02.04.2015 14:25

Господин од главе до пете, уопште несумњам да че начи ријешење о новонасталој ситуацији. Без помпезних изјава и пријетњи, господин Шаровић показује како се интелигентан политичар треба понашати.Свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

02.04.2015 14:56

Тацно тако... Нека ми наси фармери и прозводјаци млијека објсане како путер мозе бити (250гр) скоро 4 КМ, а у Њемацкој мање од 1 Еур, а и иста цијена 1л млијека????? Или Ирска? Цијена њиховог млијека и осталих прерадјевина у Европи (са превозом и свим осталим дадзбинама) низа него наса... До нас је до нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

кисела

02.04.2015 16:41

Колико је књаз???? ;) ;)