Bez zahtjeva za zaštitu od uvoza mlijeka

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da ovom ministarstvu nije stigao nijedan zahtjev u vezi sa zaštitom od prekomjernog uvoza mlijeka iz EU.

Bosna i Hercegovina 02.04.2015 | 22:43
Bez zahtjeva za zaštitu od uvoza mlijeka

"Zvanično ništa još nije stiglo, ali ako bilo kakav zahtjev te vrste bude primljen, on će biti procesuiran po zakonskim procedurama", rekao je Šarović novinarima nakon prvog radno-konsultativnog sastanka novog Savjeta ministara BiH.

Prema njegovim riječima, pitanje prekomjernog uvoza bilo kog proizvoda iz bilo koje zemlje, Cefte ili EU regulisano je Odlukom o prekomjernom uvozu i zaštitne mjere donosi Savjet ministara.

"To je prava adresa. Prethodni postupak može da se vodi u okviru Ministarstva ako ga je podnio ovlašteni predlagač po određenim procedurama", objasnio je Šarović.

On je istakao da je pitanje izvoza, kao i uvoza mlijeka u BiH ozbiljno pitanje kojim će se Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pozabaviti u okviru nadležnosti koje ima.

"U ovom poslu svako treba da radi svoj posao i nema potrebe za prebacivanjem odgovornosti", dodao je Šarović.

On je podsjetio da je potpuno jasno da BiH nije ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU, odnosno da nisu zadovoljeni kvalitet, ali ni zakonodavni okvir, pitanje sertifikacije i drugi uslovi da bi se mlijeko iz BiH moglo izvoziti.

Šarović je rekao da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima namjeru da preuzme inicijativu i da u saradnji sa drugim nadležnim institucijama budu stvoreni uslovi za izvoz mlijeka u EU.

"Svi drugi, kada su u pitanju poljoprivrednici, podsticaji i politika u poljoprivredi treba da rade svoj posao", dodao je Šarović.

Za sljedeću sedmicu on je najavio sastanke sa ministrima poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH te izrazio nadu da će zajedničkim radom u narednim sedmicama i mjesecima, pošto konačan rok niko ne može precizirati, biti ostvareni uslovi za izvoz mlijeka iz BiH u EU.

"Svi imaju odgovornosti - i državni i entitetski nivo, i farmeri i prerađivači mlijeka", poručio je Šarović.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milojko

02.04.2015 14:25

Gospodin od glave do pete, uopšte nesumnjam da če nači riješenje o novonastaloj situaciji. Bez pompeznih izjava i prijetnji, gospodin Šarović pokazuje kako se inteligentan političar treba ponašati.Svaka čast.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

02.04.2015 14:56

Tacno tako... Neka mi nasi farmeri i prozvodjaci mlijeka objsane kako puter moze biti (250gr) skoro 4 KM, a u Njemackoj manje od 1 Eur, a i ista cijena 1l mlijeka????? Ili Irska? Cijena njihovog mlijeka i ostalih preradjevina u Evropi (sa prevozom i svim ostalim dadzbinama) niza nego nasa... Do nas je do nas

ODGOVORITE
Name

kisela

02.04.2015 16:41

Koliko je knjaz???? ;) ;)