О, Срби! Чувајте се Италијана!

Пјаниђани спрема паклену екипу за Евробаскет! Галинари је недавно затрпао кош Орландо Меџика са таквом лакоћом да је неколико пута добио овације читаве Емвеј Арене, иначе дома кошаркаша Орланда. Постигао је 40 поена уз шест тројки.

Кошарка 03.04.2015 | 10:00
О, Срби! Чувајте се Италијана!

У последњем колу групне фазе на Евробаскету у Немачкој, Србију очекује дуел са Италијом, дуел који би могао да одлучи много тога, а Азури ће бити у најјачем саставу, можда на папиру и бољем од оног који је 2004. од Аргентине изгубио финале Олимпијаде. Тада су плави дрес носили Поцеко, Базиле, Марконато, а на клупи је седео Карло Рекалкати. Сада је тим по именима много јачи, пун НБА звезда, а тренер је творац „оне“ фантастичне Сијене Монтепаски, Симоне Пјаниђани.

Надамо се да ће Сале Национале наћи начин да се избори са ол-стар екипом Италијана који долазе у пуном саставу и баш као да су циљали, већина звезда Азура игра на изузетно високом нивоу.

Андреа Барњани (на слици) је процветао откако су Никси изгубили шансу за плеј-оф. Кармело је завршио сезону после ол-стар викенда, Стодемајер је отеран, а Италијан је тако постао главни шраф несрећног Њујорка. Но, какви год да су Никси, Барњанијево самопоуздање вртоглаво расте. На последње 23 утакмице, само три пута је постигао мање од 10 поена и верујемо да ће у Берлину пуцати од жеље да покаже колико вреди. Баш синоћ је блистао против Бруклина, постигао је 22 поена уз шут из игре 56 одсто.

Марко Белинели је још прошле сезоне постао човек од поверења Грега Поповича, што је довољно велико признање и похвала да ништа више о њему не морамо да напишемо. Бивши је победник брзог шутирања тројки и неко ко је „преко баре“ озбиљан играч већ седам сезона.

Некада златни дечко Њујорк Никса, сада велика нада Денвера, Данило Галинари, игра своју пету сезону у НБА лиги, а да му каријера није исечена тешким повредама, до сада би вероватно зарадио неки баснослован уговор. Што је најгоре и овако је далеко изнад НБА просека. У каријери има 14 поена по утакмици, 4,5 скока уз одличан шут за три поена – 36 одсто. Недавно је затрпао кош Орландо Меџика са таквом лакоћом да је неколико пута добио овације читаве Емвеј Арене, иначе дома кошаркаша Орланда. Постигао је 40 поена уз шест тројки и шут из игре 57 одсто.

Једини који се није прославио ове сезоне је Луиђи Датоме. Симпатични, дугокоси мајстор са севера Италије још увек се није прилагодио на систем рада у НБА лиги, али по речима тренера његових Бостон Селтикса, Бреда Стивенса, на њега и те како рачунају у будућности. Менаџмент Бостона је ове сезоне имао план да тим буде очајан, те заради нешто квалитетних пикова на драфту, али су га у тој намери осујетили баш Бред Стивенс и његови кошаркаши. О Датомеу је у интервјуу за Бостон Глоуб (Бостон Глобе), Стивенс имао само речи хвале, назвао га је и једним од најбољих шутера које је икад видео.

Ако на ове, за европске услове мајсторе, додате и Алесандра Ђентилеа који игра сезону каријере у Арманију и који је један од кандидата за награду Звезду у успону у Евролиги, његовог клупског колегу Данијела Хекета, миљеника Пјаниђанија из Сијене најкориснијег играча италијанске Лиге и италијанског Купа 2013.

Надамо се наравно да ће Александар Ђорђевић и његови изабраници наћи начин да се по ко зна који пут изборе са, на папиру, јачим противником, али да се морамо пазити Италијана, морамо.

У Групи Б се поред Италије и Србије налазе још Немци, Шпанци, Турци и Исланђани. Без сумње најјача група на шампионату.

Коментари / 0

Оставите коментар