O, Srbi! Čuvajte se Italijana!

Pjaniđani sprema paklenu ekipu za Evrobasket! Galinari je nedavno zatrpao koš Orlando Medžika sa takvom lakoćom da je nekoliko puta dobio ovacije čitave Emvej Arene, inače doma košarkaša Orlanda. Postigao je 40 poena uz šest trojki.

Košarka 03.04.2015 | 10:00
O, Srbi! Čuvajte se Italijana!

U poslednjem kolu grupne faze na Evrobasketu u Nemačkoj, Srbiju očekuje duel sa Italijom, duel koji bi mogao da odluči mnogo toga, a Azuri će biti u najjačem sastavu, možda na papiru i boljem od onog koji je 2004. od Argentine izgubio finale Olimpijade. Tada su plavi dres nosili Poceko, Bazile, Markonato, a na klupi je sedeo Karlo Rekalkati. Sada je tim po imenima mnogo jači, pun NBA zvezda, a trener je tvorac „one“ fantastične Sijene Montepaski, Simone Pjaniđani.

Nadamo se da će Sale Nacionale naći način da se izbori sa ol-star ekipom Italijana koji dolaze u punom sastavu i baš kao da su ciljali, većina zvezda Azura igra na izuzetno visokom nivou.

Andrea Barnjani (na slici) je procvetao otkako su Niksi izgubili šansu za plej-of. Karmelo je završio sezonu posle ol-star vikenda, Stodemajer je oteran, a Italijan je tako postao glavni šraf nesrećnog Njujorka. No, kakvi god da su Niksi, Barnjanijevo samopouzdanje vrtoglavo raste. Na poslednje 23 utakmice, samo tri puta je postigao manje od 10 poena i verujemo da će u Berlinu pucati od želje da pokaže koliko vredi. Baš sinoć je blistao protiv Bruklina, postigao je 22 poena uz šut iz igre 56 odsto.

Marko Belineli je još prošle sezone postao čovek od poverenja Grega Popoviča, što je dovoljno veliko priznanje i pohvala da ništa više o njemu ne moramo da napišemo. Bivši je pobednik brzog šutiranja trojki i neko ko je „preko bare“ ozbiljan igrač već sedam sezona.

Nekada zlatni dečko Njujork Niksa, sada velika nada Denvera, Danilo Galinari, igra svoju petu sezonu u NBA ligi, a da mu karijera nije isečena teškim povredama, do sada bi verovatno zaradio neki basnoslovan ugovor. Što je najgore i ovako je daleko iznad NBA proseka. U karijeri ima 14 poena po utakmici, 4,5 skoka uz odličan šut za tri poena – 36 odsto. Nedavno je zatrpao koš Orlando Medžika sa takvom lakoćom da je nekoliko puta dobio ovacije čitave Emvej Arene, inače doma košarkaša Orlanda. Postigao je 40 poena uz šest trojki i šut iz igre 57 odsto.

Jedini koji se nije proslavio ove sezone je Luiđi Datome. Simpatični, dugokosi majstor sa severa Italije još uvek se nije prilagodio na sistem rada u NBA ligi, ali po rečima trenera njegovih Boston Seltiksa, Breda Stivensa, na njega i te kako računaju u budućnosti. Menadžment Bostona je ove sezone imao plan da tim bude očajan, te zaradi nešto kvalitetnih pikova na draftu, ali su ga u toj nameri osujetili baš Bred Stivens i njegovi košarkaši. O Datomeu je u intervjuu za Boston Gloub (Boston Globe), Stivens imao samo reči hvale, nazvao ga je i jednim od najboljih šutera koje je ikad video.

Ako na ove, za evropske uslove majstore, dodate i Alesandra Đentilea koji igra sezonu karijere u Armaniju i koji je jedan od kandidata za nagradu Zvezdu u usponu u Evroligi, njegovog klupskog kolegu Danijela Heketa, miljenika Pjaniđanija iz Sijene najkorisnijeg igrača italijanske Lige i italijanskog Kupa 2013.

Nadamo se naravno da će Aleksandar Đorđević i njegovi izabranici naći način da se po ko zna koji put izbore sa, na papiru, jačim protivnikom, ali da se moramo paziti Italijana, moramo.

U Grupi B se pored Italije i Srbije nalaze još Nemci, Španci, Turci i Islanđani. Bez sumnje najjača grupa na šampionatu.

Komentari / 0

Ostavite komentar