Нема прегласавања у Предсједништву БиХ

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће успостављање механизма координације у наредном периоду бити кључно питање, те оценио да треба да постоји једноставнији механизам и да у случају непостојања консензуса коначну одлуку доноси председавајући Савета министара БиХ заједно са два заменика или Председништво БиХ.

Босна и Херцеговина 02.04.2015 | 22:42
Нема прегласавања у Предсједништву БиХ

"Кључни проблем је да не одете превише у децентрализацију, али и да постоји неко ко може квалитетно заступати интересе хрватског народа. То се покушало задовољити преко кантона, али би то било прекомпликовано. Зато смо дошли до идеје да треба да постоји једноставнији механизам, а да у случају непостојања консензуса коначну одлуку доноси председавајући Савета министара заједно са два заменика или Председништво БиХ", сматра Иванић.

Он је рекао да је од именовања у овом сазиву Председништво БиХ урадило неколико ствари и то, како је нагласио, без икаквих сукоба.

Иванић је рекао да није било прегласавања и да ће се трудити да тога и не буде.

"Радије ћемо оставити ствари мало по страни него да се прегласавамо. О свим стварима смо до сада, мање-више, постигли сагласност", нагласио је Иванић.

Он је рекао да је посебно тешка тема питање промене Устава.

"Та тема ће нама доћи, јер је захтев ЕУ да имплементирамо пресуду 'Сејдић и Финци'. То ће нас чекати у овом мандату и ту ћемо тему морати једном отворити. Али, мислим да требамо кренути са неким стварима које су нам свима заједничке, а то је економија, стварање бољег имиџа ове земље... Ако сад отворимо питање устава, вратићемо се на сукобе", навео је Иванић.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јоксим

02.04.2015 14:51

Господине Иванићу, паметније би било да ви прво ријешите питање Устава, а онда ће све остало ићи много лакше.Зна се да то питање мора бити ријешено, а стално одлагање отежава рјешавање и других питања.Треба једном преломити, па куд пукло да пукло.Свакако, све стране морају бити флексибилније, а не као до сада свако заузео своју бусију и неће да мрдне ни милиметра напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

02.04.2015 15:02

Требамо схватити да без јаке БХ нема јаке Српске!!!! Јер кад се предаје апликација зе кредит, онда се гледа прво укупна слика БХ, па онда Ентитет (па Кантон), па Град, па Опстина... Али имају одредјени гдје су криминалу па им не одговара ни Русија, ни Америка, ни ЕУ, ни Арапи, ни Африка, а богмаи ни Марсовци... А ко су ти? То и врапци знају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

уморна на ово све

03.04.2015 11:36

У потпуности се слажем без стабилне и јаке Босне нема нема ни српске.Али нажалост 100 година ће проћи док се Срби не пробуде када се пробуде нема омладине.

Name

Име

02.04.2015 15:17

'ај да и то видимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илић Душан

02.04.2015 15:18

Ништа од ове држааве док свако свакога кочи........треба нам функционална држава,4 године Србин предсејдник,4 године Муслиман,4 године Хрват...................укинути да свака општина има предсејднике влада,стотине министара....

ОДГОВОРИТЕ
Name

како да нема коцења

02.04.2015 15:47

А ста је Спирицев посо наредних пар година? У Предсједниству нема СНСД-а па коцница не ради, ал гдје је год у стању Баја це да коци и манипулисе до максимума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

02.04.2015 17:31

Треба укинути кантоне,ентитете итд и да буде централна дрзава БиХ с једним предсједником нема везе дал је муслиман, католик или православац... И тај један нек се бори да се отварају фабрике, да се ради и да боље зивимо. РС онако висе није ентитет, него Додиков приватан дио БиХ гдје он ради с нама ста хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрак

02.04.2015 18:14

Све водје народа су оградили свој тор у коме лаксе могу своје стадо контролисати,односно над њима владати,тако сто це их пласити да у друга два стада има опасних и да је најсигурније не ици из свог стада.Има ли смисла овако зивјети,ста нудимо насој дјеци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диx

03.04.2015 02:51

Полтрон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

03.04.2015 11:19

Ово је правно непостојећа држава, нека дивља, компромисна творевина гдје свак свакога може опструисати и ту нема напретка. Оснажити Републику Српску, а то се не може са постојећом корумпираном булументом на челу РС. Значи и убудуће ће овдје бити Ј..е луд збуњеног док будала чека.

ОДГОВОРИТЕ