Nema preglasavanja u Predsjedništvu BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će uspostavljanje mehanizma koordinacije u narednom periodu biti ključno pitanje, te ocenio da treba da postoji jednostavniji mehanizam i da u slučaju nepostojanja konsenzusa konačnu odluku donosi predsedavajući Saveta ministara BiH zajedno sa dva zamenika ili Predsedništvo BiH.

Bosna i Hercegovina 02.04.2015 | 22:42
Nema preglasavanja u Predsjedništvu BiH

"Ključni problem je da ne odete previše u decentralizaciju, ali i da postoji neko ko može kvalitetno zastupati interese hrvatskog naroda. To se pokušalo zadovoljiti preko kantona, ali bi to bilo prekomplikovano. Zato smo došli do ideje da treba da postoji jednostavniji mehanizam, a da u slučaju nepostojanja konsenzusa konačnu odluku donosi predsedavajući Saveta ministara zajedno sa dva zamenika ili Predsedništvo BiH", smatra Ivanić.

On je rekao da je od imenovanja u ovom sazivu Predsedništvo BiH uradilo nekoliko stvari i to, kako je naglasio, bez ikakvih sukoba.

Ivanić je rekao da nije bilo preglasavanja i da će se truditi da toga i ne bude.

"Radije ćemo ostaviti stvari malo po strani nego da se preglasavamo. O svim stvarima smo do sada, manje-više, postigli saglasnost", naglasio je Ivanić.

On je rekao da je posebno teška tema pitanje promene Ustava.

"Ta tema će nama doći, jer je zahtev EU da implementiramo presudu 'Sejdić i Finci'. To će nas čekati u ovom mandatu i tu ćemo temu morati jednom otvoriti. Ali, mislim da trebamo krenuti sa nekim stvarima koje su nam svima zajedničke, a to je ekonomija, stvaranje boljeg imidža ove zemlje... Ako sad otvorimo pitanje ustava, vratićemo se na sukobe", naveo je Ivanić.

(Klix)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Joksim

02.04.2015 14:51

Gospodine Ivaniću, pametnije bi bilo da vi prvo riješite pitanje Ustava, a onda će sve ostalo ići mnogo lakše.Zna se da to pitanje mora biti riješeno, a stalno odlaganje otežava rješavanje i drugih pitanja.Treba jednom prelomiti, pa kud puklo da puklo.Svakako, sve strane moraju biti fleksibilnije, a ne kao do sada svako zauzeo svoju busiju i neće da mrdne ni milimetra naprijed.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

02.04.2015 15:02

Trebamo shvatiti da bez jake BH nema jake Srpske!!!! Jer kad se predaje aplikacija ze kredit, onda se gleda prvo ukupna slika BH, pa onda Entitet (pa Kanton), pa Grad, pa Opstina... Ali imaju odredjeni gdje su kriminalu pa im ne odgovara ni Rusija, ni Amerika, ni EU, ni Arapi, ni Afrika, a bogmai ni Marsovci... A ko su ti? To i vrapci znaju...

ODGOVORITE
Name

umorna na ovo sve

03.04.2015 11:36

U potpunosti se slažem bez stabilne i jake Bosne nema nema ni srpske.Ali nažalost 100 godina će proći dok se Srbi ne probude kada se probude nema omladine.

Name

Ime

02.04.2015 15:17

'aj da i to vidimo...

ODGOVORITE
Name

Ilić Dušan

02.04.2015 15:18

Ništa od ove držaave dok svako svakoga koči........treba nam funkcionalna država,4 godine Srbin predsejdnik,4 godine Musliman,4 godine Hrvat...................ukinuti da svaka opština ima predsejdnike vlada,stotine ministara....

ODGOVORITE
Name

kako da nema kocenja

02.04.2015 15:47

A sta je Spiricev poso narednih par godina? U Predsjednistvu nema SNSD-a pa kocnica ne radi, al gdje je god u stanju Baja ce da koci i manipulise do maksimuma

ODGOVORITE
Name

Dobojlija

02.04.2015 17:31

Treba ukinuti kantone,entitete itd i da bude centralna drzava BiH s jednim predsjednikom nema veze dal je musliman, katolik ili pravoslavac... I taj jedan nek se bori da se otvaraju fabrike, da se radi i da bolje zivimo. RS onako vise nije entitet, nego Dodikov privatan dio BiH gdje on radi s nama sta hoce

ODGOVORITE
Name

Mrak

02.04.2015 18:14

Sve vodje naroda su ogradili svoj tor u kome lakse mogu svoje stado kontrolisati,odnosno nad njima vladati,tako sto ce ih plasiti da u druga dva stada ima opasnih i da je najsigurnije ne ici iz svog stada.Ima li smisla ovako zivjeti,sta nudimo nasoj djeci?

ODGOVORITE
Name

Dix

03.04.2015 02:51

Poltron

ODGOVORITE
Name

Требиње

03.04.2015 11:19

Ово је правно непостојећа држава, нека дивља, компромисна творевина гдје свак свакога може опструисати и ту нема напретка. Оснажити Републику Српску, а то се не може са постојећом корумпираном булументом на челу РС. Значи и убудуће ће овдје бити Ј..е луд збуњеног док будала чека.

ODGOVORITE