Наложено медицинско вјештачење Хаџића

Претресно вијеће Хашког трибунала наложило је да се именује независни неуропсихијатар, који ће дати процјену здравственог стања некадашњег предсједника Републике Српске Крајине Горана Хаџића, ради утврђивања да ли је способан да присуствује суђењу.

Република Српска 02.04.2015 | 14:26
Наложено медицинско вјештачење Хаџића

У одлуци коју је Хашки трибунал данас објавио, наводи се да је Хаџићу у новембру 2014. године дијагностикован рак те да је до краја јануара био подвргнут шестонедјељној радиолошкој терапији и хемотерапији, након чега се опорављао четири недјеље.

Хаџић од 2. марта пролази кроз другу фазу лијечења, која се састоји од шест петодневних циклуса јаке оралне хемиотерапије.

У одлуци се подсјећа да су независни неуролог и неуроонколог, који су након испитивања ове године изјавили да Хаџић нема когнитивне проблеме и да се добро оријентише у времену и простору, те да се јасно изражава.

У образложењу се указује и да је одбрана у међувремену покренула питања Хаџићеве спремности да присуствује суђењу, као и да се Претресно вијеће обавезало да ће наставити са процјеном Хаџићевог здравственог стања.

Хашки трибунал је 16. марта одбио Хаџићев захтјев за привремено пуштање на слободу из хуманитарних разлога - ради лијечења у Србији пошто му је дијагностикован злоћудни тумор у финалној фази.

У захтјеву одбране од 18. марта наводи се да је Хаџић након посљедње туре хемиотерапије драстично ослабио, потпуно изгубио апетит, да има озбиљну дезоријентацију, губитак краткотрајног памћења, да тешко говори, као и да није у стању да се брине о себи и брзо се замара.

Хашки трибунал је данас објавио и одговор Тужилаштва које је одбацило као мањкав Хаџићев захтјев за добровољно повлачење или дисквалификовање судија из доношења одлуке о захтјеву Тужилаштва да се настави излагање одбране.

Горан Хаџић оптужен је за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској од 1991. до 1995. године. Ухапшен је у јулу 2011. године на Фрушкој гори и изручен Трибуналу, а суђење му је почело 16. октобра 2012. године.

Хашко тужилаштво је 9. априла прошле године завршило изношење доказа. Извођење доказа одбране почело је у јулу.

Коментари / 0

Оставите коментар