Naloženo medicinsko vještačenje Hadžića

Pretresno vijeće Haškog tribunala naložilo je da se imenuje nezavisni neuropsihijatar, koji će dati procjenu zdravstvenog stanja nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića, radi utvrđivanja da li je sposoban da prisustvuje suđenju.

Republika Srpska 02.04.2015 | 14:26
Naloženo medicinsko vještačenje Hadžića

U odluci koju je Haški tribunal danas objavio, navodi se da je Hadžiću u novembru 2014. godine dijagnostikovan rak te da je do kraja januara bio podvrgnut šestonedjeljnoj radiološkoj terapiji i hemoterapiji, nakon čega se oporavljao četiri nedjelje.

Hadžić od 2. marta prolazi kroz drugu fazu liječenja, koja se sastoji od šest petodnevnih ciklusa jake oralne hemioterapije.

U odluci se podsjeća da su nezavisni neurolog i neuroonkolog, koji su nakon ispitivanja ove godine izjavili da Hadžić nema kognitivne probleme i da se dobro orijentiše u vremenu i prostoru, te da se jasno izražava.

U obrazloženju se ukazuje i da je odbrana u međuvremenu pokrenula pitanja Hadžićeve spremnosti da prisustvuje suđenju, kao i da se Pretresno vijeće obavezalo da će nastaviti sa procjenom Hadžićevog zdravstvenog stanja.

Haški tribunal je 16. marta odbio Hadžićev zahtjev za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga - radi liječenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan zloćudni tumor u finalnoj fazi.

U zahtjevu odbrane od 18. marta navodi se da je Hadžić nakon posljednje ture hemioterapije drastično oslabio, potpuno izgubio apetit, da ima ozbiljnu dezorijentaciju, gubitak kratkotrajnog pamćenja, da teško govori, kao i da nije u stanju da se brine o sebi i brzo se zamara.

Haški tribunal je danas objavio i odgovor Tužilaštva koje je odbacilo kao manjkav Hadžićev zahtjev za dobrovoljno povlačenje ili diskvalifikovanje sudija iz donošenja odluke o zahtjevu Tužilaštva da se nastavi izlaganje odbrane.

Goran Hadžić optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, a suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012. godine.

Haško tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Komentari / 0

Ostavite komentar