Данас Свјетски дан особа са аутизмом

Данас се обиљежава Свјетски дан особа са аутизмом, развојним поремећајем који, према процјенама, у разним облицима постоји код 0,6 одсто становништва.

Свијет 02.04.2015 | 12:59
Данас Свјетски дан особа са аутизмом

Генерални скеретар УН Бан Ки Мун овим поводом је позвао компаније да преузму конкретне обавезе и запосле људе са аутизмом.

Према процјенама, око 80 одсто одраслих који пате од овог поремећаја су без посла.

"Охрабрујемо јавне канцеларије, корпорације и мала предузећа да преиспитају начин на који доживљавају људе са аутизмом, да одвоје вријеме, науче нешто о том стању и створе прилике које ће промијенити животе тих људи", наводи се у поруци Бан Ки Муна.

Он је рекао да је веома охрабрен чињеницом да у јавности расте свијест о спектру аутистичних поремећаја и да се унапређују јавне услуге за особе са аутизмом.

"Људи са аутизмом имају огроман потенцијал. Већина има изванредне визуелне, умјетничке или академске способности. Захваљујући употреби технологије, невербалне особе са аутизмом могу да комуницирају и дијеле своје скривене способности", рекао је генерални секретар УН.

Генерална скупштина УН усвојила је у децембру 2007. године резолуцију којом је 2. април проглашен Свјетским даном особа са аутизмом.

Овом резолуцијом УН желе да скрене пажњу јавности широм свијета на све већи проблем овог сложеног поремећаја, који се код појединаца најчешће развије у прве три године живота и углавном траје до краја живота.

Коментари / 0

Оставите коментар