Danas Svjetski dan osoba sa autizmom

Danas se obilježava Svjetski dan osoba sa autizmom, razvojnim poremećajem koji, prema procjenama, u raznim oblicima postoji kod 0,6 odsto stanovništva.

Svijet 02.04.2015 | 12:59
Danas Svjetski dan osoba sa autizmom

Generalni skeretar UN Ban Ki Mun ovim povodom je pozvao kompanije da preuzmu konkretne obaveze i zaposle ljude sa autizmom.

Prema procjenama, oko 80 odsto odraslih koji pate od ovog poremećaja su bez posla.

"Ohrabrujemo javne kancelarije, korporacije i mala preduzeća da preispitaju način na koji doživljavaju ljude sa autizmom, da odvoje vrijeme, nauče nešto o tom stanju i stvore prilike koje će promijeniti živote tih ljudi", navodi se u poruci Ban Ki Muna.

On je rekao da je veoma ohrabren činjenicom da u javnosti raste svijest o spektru autističnih poremećaja i da se unapređuju javne usluge za osobe sa autizmom.

"Ljudi sa autizmom imaju ogroman potencijal. Većina ima izvanredne vizuelne, umjetničke ili akademske sposobnosti. Zahvaljujući upotrebi tehnologije, neverbalne osobe sa autizmom mogu da komuniciraju i dijele svoje skrivene sposobnosti", rekao je generalni sekretar UN.

Generalna skupština UN usvojila je u decembru 2007. godine rezoluciju kojom je 2. april proglašen Svjetskim danom osoba sa autizmom.

Ovom rezolucijom UN žele da skrene pažnju javnosti širom svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja, koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Komentari / 0

Ostavite komentar