Спорт на ивици гашења

Након што је првобитно, због несугласица унутар владајућег СНСД-а бањалучка градска скупштина отказана ипак ће да буде одржана у петак. Скупштина ће расправљати о програму финансирања спорта. 

Република Српска 02.04.2015 | 12:24
Спорт на ивици гашења

Нови програм драстично смањује број клубова који ће добијати новац из града јер новца једноставно нема.

Очекивано. Пред расправу о Програму финансирања спорта у Бањалуци подигла се велика прашина. Одлука да град убудуће финасира само 46 умјесто досада 260 спортских клубова резултат је искључиво чињенице да у буџету нема новца. Град на располагању за спорт у овој години има милион и 300 хиљада марака. Прије двије године имао је три пута више.

Неколико је драстичних примјера колико ће нова Одлука о категоризацији утицати на спорт у граду. Градски куглашки савез прошле године је буџетом имао загарантованих осам хиљада а реализованих четири хиљаде.

Новом одлуком Савезу на нивоу града из буџета припада 500 марака. При томе, кажу у овом Савезу прошла и актуелна градка власт из њима познатих разлога мимо подршке Савеза једном клубу су пружали велику финансијсјку подршку.

Остали који су успјешнији стављени су на маргину.

Клубови који нису задовољни начином на који је направљена нова категоризација напомињу да је систем бодовања направљен накарадно. Од могућих сто бодова 70 одлази на опште услове а само 30 на резултате клубова.

Одборник СДС-а и члан савјета за спорт Миленко Јаћимовић подсјећа да је управо расподјела новца за спорт један од разлога одлагања сједнице скупштине града прије неколико дана. Тада су поједини одборници вршили страховит притисак и на град и на Савјет за спорт тражећи више новца за одредјене клубове на чијем су челу условљавајући градоначелника гласањем за неке друге одлуке.

Бањалучке градске власти прије неколико мјесеци су најавиле да ће бити драстично смањен број клубова који се финансирају из буџета града. У ситуацији када је новца за спорт све мање то дјелује као логично ријешење. О томе зашто је из године у годину у Бањалуци све мање новца за спорт за сада нико није говорио.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Чедо Ш

02.04.2015 10:59

Одборник СНСД-А Илић ДрашО је власник ФК Крупа и предсједник је ФК БОРАЦ сада користи свој положај да прибави овим клубовима новчану корист.Републичка комисија за сукоб инретеса је издала рјешење да је ИЛИЋ у скобу интереса као предсједник ФК Борац али нико не реагује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ницк

02.04.2015 11:05

Како Гаврановиц води град, добро јос било ста функционисе. Јасно је било јос послије 3 мјесеца његове владавине да це све одвести у пропаст, али сви гледају, нико неце да мрдне прстом да га промијени, бице јос горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тешко

02.04.2015 11:22

Тешко да град може финансирати сваки спортски клуб који некоме падне на памет. Постоји случај и да неки предузетници који посједују милионе имају своје клубове у неатрактивним спортовима и онда дижу галаму јер неће више добијати пар хиљада марака. Па финансирај сам кад си га основао. Кад друштво буде јаче биће и спорт мада већ сада Бањалука има конкуренте и у рукумету и у фудбалу за оба трофеја а у кошарци ће их РС сигурно и добити. Тако да од три највећа спорта вјероватно већина титула иде у Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колос

02.04.2015 11:23

Рат у клубу одборника СНСД-а је све закухао,нека објасне клубовима шта се дешава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток РС

02.04.2015 13:32

Ви огладнили а ми умрешмо од галади.

ОДГОВОРИТЕ