Sport na ivici gašenja

Nakon što je prvobitno, zbog nesuglasica unutar vladajućeg SNSD-a banjalučka gradska skupština otkazana ipak će da bude održana u petak. Skupština će raspravljati o programu finansiranja sporta. 

Republika Srpska 02.04.2015 | 12:24
Sport na ivici gašenja

Novi program drastično smanjuje broj klubova koji će dobijati novac iz grada jer novca jednostavno nema.

Očekivano. Pred raspravu o Programu finansiranja sporta u Banjaluci podigla se velika prašina. Odluka da grad ubuduće finasira samo 46 umjesto dosada 260 sportskih klubova rezultat je isključivo činjenice da u budžetu nema novca. Grad na raspolaganju za sport u ovoj godini ima milion i 300 hiljada maraka. Prije dvije godine imao je tri puta više.

Nekoliko je drastičnih primjera koliko će nova Odluka o kategorizaciji uticati na sport u gradu. Gradski kuglaški savez prošle godine je budžetom imao zagarantovanih osam hiljada a realizovanih četiri hiljade.

Novom odlukom Savezu na nivou grada iz budžeta pripada 500 maraka. Pri tome, kažu u ovom Savezu prošla i aktuelna gradka vlast iz njima poznatih razloga mimo podrške Saveza jednom klubu su pružali veliku finansijsjku podršku.

Ostali koji su uspješniji stavljeni su na marginu.

Klubovi koji nisu zadovoljni načinom na koji je napravljena nova kategorizacija napominju da je sistem bodovanja napravljen nakaradno. Od mogućih sto bodova 70 odlazi na opšte uslove a samo 30 na rezultate klubova.

Odbornik SDS-a i član savjeta za sport Milenko Jaćimović podsjeća da je upravo raspodjela novca za sport jedan od razloga odlaganja sjednice skupštine grada prije nekoliko dana. Tada su pojedini odbornici vršili strahovit pritisak i na grad i na Savjet za sport tražeći više novca za odredjene klubove na čijem su čelu uslovljavajući gradonačelnika glasanjem za neke druge odluke.

Banjalučke gradske vlasti prije nekoliko mjeseci su najavile da će biti drastično smanjen broj klubova koji se finansiraju iz budžeta grada. U situaciji kada je novca za sport sve manje to djeluje kao logično riješenje. O tome zašto je iz godine u godinu u Banjaluci sve manje novca za sport za sada niko nije govorio.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Čedo Š

02.04.2015 10:59

Odbornik SNSD-A Ilić DrašO je vlasnik FK Krupa i predsjednik je FK BORAC sada koristi svoj položaj da pribavi ovim klubovima novčanu korist.Republička komisija za sukob inretesa je izdala rješenje da je ILIĆ u skobu interesa kao predsjednik FK Borac ali niko ne reaguje.

ODGOVORITE
Name

nick

02.04.2015 11:05

Kako Gavranovic vodi grad, dobro jos bilo sta funkcionise. Jasno je bilo jos poslije 3 mjeseca njegove vladavine da ce sve odvesti u propast, ali svi gledaju, niko nece da mrdne prstom da ga promijeni, bice jos gore.

ODGOVORITE
Name

Teško

02.04.2015 11:22

Teško da grad može finansirati svaki sportski klub koji nekome padne na pamet. Postoji slučaj i da neki preduzetnici koji posjeduju milione imaju svoje klubove u neatraktivnim sportovima i onda dižu galamu jer neće više dobijati par hiljada maraka. Pa finansiraj sam kad si ga osnovao. Kad društvo bude jače biće i sport mada već sada Banjaluka ima konkurente i u rukumetu i u fudbalu za oba trofeja a u košarci će ih RS sigurno i dobiti. Tako da od tri najveća sporta vjerovatno većina titula ide u Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Kolos

02.04.2015 11:23

Rat u klubu odbornika SNSD-a je sve zakuhao,neka objasne klubovima šta se dešava.

ODGOVORITE
Name

Istok RS

02.04.2015 13:32

Vi ogladnili a mi umrešmo od galadi.

ODGOVORITE