Анализа - ЕУРО 2016.: Ко се гдје налази на средини квалификација?

Много неочекиваних имена на позицијама са којих се иде на предстојеће ЕП. У налету Исланд и британске екипе, у паду Холанђани, Грци, Босанци, Срби...

Фудбал 03.04.2015 | 00:00
Анализа - ЕУРО 2016.: Ко се гдје налази на средини квалификација?

Квалификације за ЕУРО 2016 у Француској налазе се тачно на средини, уз напомену да се чека одлука УЕФА о прекинутој утакмици Црна Гора - Русија.

Наредни шампионат је први на коме ће уместо 16 учествовати 24 репрезентације и занимљиво је видети ко је све тренутно на путу да профитира од експанзије.

Када би овакво стање на табелама остало актуелно и 13. октобра увече, након мечева последњег кола, поред домаћина, Француске, на Европском првенству играли би...

КАО ПОБЕДНИЦИ ГРУПА: Чешка, Белгија, Словачка, Пољска, Енглеска, Румунија, Аустрија, Хрватска и Португал;

КАО ДРУГОПЛАСИРАНИ: Исланд, Велс, Шпанија, Немачка, Словенија, Северна Ирска, Шведска, Италија и Данска;

КАО НАЈБОЉА ТРЕЋЕПЛАСИРАНА: Шкотска.

За преостале четири "визе" кроз двомече баража у новембру би се борили Холандија, Израел, Украјина, Швајцарска, Мађарска, Русија, Норвешка и Албанија.

Најпријатније изненађење у историјском контексту био би пласман Исланда, који никада није учествовао ни на једном шампионату Европе или света, а најближи томе био је пред прошлогодишњи Мундијал у Бразилу, када је у баражу испао од Хрватске (0:0, 0:2).

Исланђани су код куће победили Турску и Холандију без примљеног поготка, а у гостима Летонију и Казахстан, уз пораз од Чешке.

Трећепласираним Холанђанима "беже" пет бодова и уз партије на досадашњем нивоу, реална је могућност да се Гудјонсен (Болтон, на слици), Сигурдсон (Свонси), Сигторсон (Ајакс) и другови, под вођством некадашњег успешног селектора Шведске Ларса Лагербека, домогну Француске.

Ништа мање изненађење не представљају досадашњи добри резултати британских селекција.

Северна Ирска и Велс никада нису били учесници ЕП, Шкотска се последњи пут пласирала 1996, а сада би све четири британске нације могле заједно да се нађу на континенталном шампионату!

Северна Ирска, која је изнедрила легенде попут Џорџа Беста и голмана Пета Џенингса, на врхунцу је била средином 80-их, када је наступила на два узастопна Мундијала (у Шпанији 1982. прошли су у другу фазу на рачун Југославије).

Актуелни састав нема изразитих звезда, осим ако тај епитет не припишемо штоперу Манчестер јунајтеда Џонију Евансу, али група солидних играча из енглеских и шкотских клубова, уз голгетера Кајла Лафертија (на слици) из турског Ризеспора, искористила је "танку" групу (Румунија, Мађарска, Финска, Грчка, Фарска Острва) да оствари четири победе из пет мечева и наметне се као озбиљан кандидат за ЕП.

Савладали су, између осталих, Мађарску и Грчку у гостима.

Велшани су најближи пласману на завршни турнир били 1984. и 2004.

Први пут су елиминисани легендарним голом Љубомира Радановића у 90. минуту, којим је Југославија победила Бугарску 3:2 у Сплиту и отишла у Француску (да буде последња), а други пут у баражу нису успели да надиграју Русе - 0:0, 0:1.

Легендарни Рајан Гигс тако је морао да се задовољи Олимпијским играма у Лондону 2012, када је као репрезентативац Велике Британије наступио на једином великом интернационалном такмичењу у каријери.

Генерација коју предводе Герет Бејл и Арон Ремзи можда ће бити боље среће.

За сада су "змајеви" непоражени у пет кола, укључујући 0:0 против Белгије у Бриселу, а пошто су им најближи пратиоци Израел и Кипар, док петопласирана Босна и Херцеговина заостаје пет бодова - нема разлога да не направе дуго очекивани искорак.

Шкотска је, поред Енглеске, деценијама важила за најбољег представника британског краљевства, али након одласка на Мундијал 1998. никако није успевала да одигра у складу са реномеом - пад квалитета је учинио своје.

Чини се да Шкоти (10 бодова из пет кола) и овог пута најлакше могу да "извисе" за пласман, јер су Пољска (11 бодова) и Немачка (10) објективно квалитетније екипе, а Република Ирска (8), која такође има своје амбиције, може да их спусти на четврто место већ 13. јуна, евентуалном победом у међусобном окршају у Даблину.

Много тога зависиће и од бодовног учинка ове групе осредњих изданака енглеске Премијер лиге и Чемпионшипа код куће против Немачке и Пољске.

Аустрија је на ЕП наступила само 2008, када је заједно са Швајцарском била организатор, а сада води у групи са Шведском и Русијом и предвођена Давидом Алабом из Бајерна, објективно има квалитет за директан пласман.

У национално шароликом саставу су и тројица Срба - Марко Арнаутовић (Стоук, на слици), Александар Драговић (Динамо Кијев) и Марко Ђуричин (Ред Бул Салцбург).

Међу селекције које нису често биле актери великих такмичења, а овог пута имају одличне изгледе за пласман, спада и Словачка.

Након раздружења са Чешком 1992, Словаци нису ниједном успели да се докопају завршнице ЕП, али су били на Мундијалу у Јужној Африци 2010. Врло искусну екипу - уз Енглеску једина са стопроцентним учинком, тј. са свих пет победа - предводе Марек Хамшик (Наполи) и Мартин Шкртел (Ливерпул).

Ако се Шпанци "опасуље" у наставку квалификација и скину их са чела табеле, тренутно трећепласирани Украјинци тешко могу то да ураде, јер заостају шест бодова и гостују у Словачкој у септембру.

Још нека од кључних питања пред други део квалификација...

Може ли Холандија да престигне Чешку или Израел и избегне бараж?

Може ли Турска да престигне Холандију и остави је без учешћа на ЕП, што би био тек други пут у последњих 11 циклуса?

Има ли наде за Босну и Херцеговину под вођством некадашњег репрезентативца Југославије Мехмеда Баждаревића?

Швајцарска или Словенија директно на ЕУРО 2016?

Да ли су квалификације већ готове за Грчку (два бода из пет утакмица) и Србију (један бод из четири утакмице, три су одузета одлуком УЕФА)?

Да ли ће Албанија, као нација која је дала много квалитетних играча другим репрезентацијама, пре свега Швајцарској, први пут у историји заиграти у баражу за велико такмичење?

Коментари / 0

Оставите коментар