Analiza - EURO 2016.: Ko se gdje nalazi na sredini kvalifikacija?

Mnogo neočekivanih imena na pozicijama sa kojih se ide na predstojeće EP. U naletu Island i britanske ekipe, u padu Holanđani, Grci, Bosanci, Srbi...

Fudbal 03.04.2015 | 00:00
Analiza - EURO 2016.: Ko se gdje nalazi na sredini kvalifikacija?

Kvalifikacije za EURO 2016 u Francuskoj nalaze se tačno na sredini, uz napomenu da se čeka odluka UEFA o prekinutoj utakmici Crna Gora - Rusija.

Naredni šampionat je prvi na kome će umesto 16 učestvovati 24 reprezentacije i zanimljivo je videti ko je sve trenutno na putu da profitira od ekspanzije.

Kada bi ovakvo stanje na tabelama ostalo aktuelno i 13. oktobra uveče, nakon mečeva poslednjeg kola, pored domaćina, Francuske, na Evropskom prvenstvu igrali bi...

KAO POBEDNICI GRUPA: Češka, Belgija, Slovačka, Poljska, Engleska, Rumunija, Austrija, Hrvatska i Portugal;

KAO DRUGOPLASIRANI: Island, Vels, Španija, Nemačka, Slovenija, Severna Irska, Švedska, Italija i Danska;

KAO NAJBOLJA TREĆEPLASIRANA: Škotska.

Za preostale četiri "vize" kroz dvomeče baraža u novembru bi se borili Holandija, Izrael, Ukrajina, Švajcarska, Mađarska, Rusija, Norveška i Albanija.

Najprijatnije iznenađenje u istorijskom kontekstu bio bi plasman Islanda, koji nikada nije učestvovao ni na jednom šampionatu Evrope ili sveta, a najbliži tome bio je pred prošlogodišnji Mundijal u Brazilu, kada je u baražu ispao od Hrvatske (0:0, 0:2).

Islanđani su kod kuće pobedili Tursku i Holandiju bez primljenog pogotka, a u gostima Letoniju i Kazahstan, uz poraz od Češke.

Trećeplasiranim Holanđanima "beže" pet bodova i uz partije na dosadašnjem nivou, realna je mogućnost da se Gudjonsen (Bolton, na slici), Sigurdson (Svonsi), Sigtorson (Ajaks) i drugovi, pod vođstvom nekadašnjeg uspešnog selektora Švedske Larsa Lagerbeka, domognu Francuske.

Ništa manje iznenađenje ne predstavljaju dosadašnji dobri rezultati britanskih selekcija.

Severna Irska i Vels nikada nisu bili učesnici EP, Škotska se poslednji put plasirala 1996, a sada bi sve četiri britanske nacije mogle zajedno da se nađu na kontinentalnom šampionatu!

Severna Irska, koja je iznedrila legende poput Džordža Besta i golmana Peta Dženingsa, na vrhuncu je bila sredinom 80-ih, kada je nastupila na dva uzastopna Mundijala (u Španiji 1982. prošli su u drugu fazu na račun Jugoslavije).

Aktuelni sastav nema izrazitih zvezda, osim ako taj epitet ne pripišemo štoperu Mančester junajteda Džoniju Evansu, ali grupa solidnih igrača iz engleskih i škotskih klubova, uz golgetera Kajla Lafertija (na slici) iz turskog Rizespora, iskoristila je "tanku" grupu (Rumunija, Mađarska, Finska, Grčka, Farska Ostrva) da ostvari četiri pobede iz pet mečeva i nametne se kao ozbiljan kandidat za EP.

Savladali su, između ostalih, Mađarsku i Grčku u gostima.

Velšani su najbliži plasmanu na završni turnir bili 1984. i 2004.

Prvi put su eliminisani legendarnim golom Ljubomira Radanovića u 90. minutu, kojim je Jugoslavija pobedila Bugarsku 3:2 u Splitu i otišla u Francusku (da bude poslednja), a drugi put u baražu nisu uspeli da nadigraju Ruse - 0:0, 0:1.

Legendarni Rajan Gigs tako je morao da se zadovolji Olimpijskim igrama u Londonu 2012, kada je kao reprezentativac Velike Britanije nastupio na jedinom velikom internacionalnom takmičenju u karijeri.

Generacija koju predvode Geret Bejl i Aron Remzi možda će biti bolje sreće.

Za sada su "zmajevi" neporaženi u pet kola, uključujući 0:0 protiv Belgije u Briselu, a pošto su im najbliži pratioci Izrael i Kipar, dok petoplasirana Bosna i Hercegovina zaostaje pet bodova - nema razloga da ne naprave dugo očekivani iskorak.

Škotska je, pored Engleske, decenijama važila za najboljeg predstavnika britanskog kraljevstva, ali nakon odlaska na Mundijal 1998. nikako nije uspevala da odigra u skladu sa renomeom - pad kvaliteta je učinio svoje.

Čini se da Škoti (10 bodova iz pet kola) i ovog puta najlakše mogu da "izvise" za plasman, jer su Poljska (11 bodova) i Nemačka (10) objektivno kvalitetnije ekipe, a Republika Irska (8), koja takođe ima svoje ambicije, može da ih spusti na četvrto mesto već 13. juna, eventualnom pobedom u međusobnom okršaju u Dablinu.

Mnogo toga zavisiće i od bodovnog učinka ove grupe osrednjih izdanaka engleske Premijer lige i Čempionšipa kod kuće protiv Nemačke i Poljske.

Austrija je na EP nastupila samo 2008, kada je zajedno sa Švajcarskom bila organizator, a sada vodi u grupi sa Švedskom i Rusijom i predvođena Davidom Alabom iz Bajerna, objektivno ima kvalitet za direktan plasman.

U nacionalno šarolikom sastavu su i trojica Srba - Marko Arnautović (Stouk, na slici), Aleksandar Dragović (Dinamo Kijev) i Marko Đuričin (Red Bul Salcburg).

Među selekcije koje nisu često bile akteri velikih takmičenja, a ovog puta imaju odlične izglede za plasman, spada i Slovačka.

Nakon razdruženja sa Češkom 1992, Slovaci nisu nijednom uspeli da se dokopaju završnice EP, ali su bili na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. Vrlo iskusnu ekipu - uz Englesku jedina sa stoprocentnim učinkom, tj. sa svih pet pobeda - predvode Marek Hamšik (Napoli) i Martin Škrtel (Liverpul).

Ako se Španci "opasulje" u nastavku kvalifikacija i skinu ih sa čela tabele, trenutno trećeplasirani Ukrajinci teško mogu to da urade, jer zaostaju šest bodova i gostuju u Slovačkoj u septembru.

Još neka od ključnih pitanja pred drugi deo kvalifikacija...

Može li Holandija da prestigne Češku ili Izrael i izbegne baraž?

Može li Turska da prestigne Holandiju i ostavi je bez učešća na EP, što bi bio tek drugi put u poslednjih 11 ciklusa?

Ima li nade za Bosnu i Hercegovinu pod vođstvom nekadašnjeg reprezentativca Jugoslavije Mehmeda Baždarevića?

Švajcarska ili Slovenija direktno na EURO 2016?

Da li su kvalifikacije već gotove za Grčku (dva boda iz pet utakmica) i Srbiju (jedan bod iz četiri utakmice, tri su oduzeta odlukom UEFA)?

Da li će Albanija, kao nacija koja je dala mnogo kvalitetnih igrača drugim reprezentacijama, pre svega Švajcarskoj, prvi put u istoriji zaigrati u baražu za veliko takmičenje?

Komentari / 0

Ostavite komentar