Има наде! Орлови јесу пали, али Орлићи лете!

Квалификације младих репрезентација су завршене и разјашњено је које селекције Србије ће овог лета играти на великим турнирима. Ко иде на Нови Зеланд, а ко ће се борити за пут у Рио.

Фудбал 02.04.2015 | 08:40
Има наде! Орлови јесу пали, али Орлићи лете!

У годинама падова и посртања сениорске репрезентације, млађе селекције неретко су знале да нас обрадују, па чак и да нас навикну на своје учешће на великим турнирима. И овог лета имаћемо прилику да навијамо за неке од њих.

Кадети (1998. годиште и млађи) нису успели да се пласирају на Европско првенство због лошије гол разлике од Португалаца. Омладинци (1996. и млађи) такође су стали, у уторак, и неће играти на континенталној смотри (после четири узастопна пласмана) иако су победили Норвешку на опроштају од квалификационог турнира.

Међутим, преостале две селекције млађе од сениорске играће важне турнире.

У-20 репрезентативци, изабраници Вељка Пауновића, наступиће на Светском првенству на Новом Зеланду од 30. маја, а ривали у групи биће им Мексико, Уругвај и представник Африке.

Млади селектор окупио је екипу у марту и тестирао велику групу играча, међу којима су носиоци игре Сергеј Милинковић Савић, Мијат Гаћиновић, Предраг Рајковић, Немања Максимовић и други освајачи Европског првенства за омладинце, одржаног у Литванији пре две године. Наравно, не само они.

Изненађење би било да Пауновић не поведе на далек пут и неколико омладинаца, који су ове недеље наступили на квалификационом турниру у Холандији. На пример, на Новом Зеланду би требало очекивати наступ Андрије Живковића, Луке Јовића, Ивана Шапоњића, Срђана Бабића, Марка Грујића...

И историја показује колики су успех направили "орлићи" самим пласманом на У-20 Светско првенство, јер је наша земља (како год се звала кроз деценије) до сада само три пута имала представника на том турниру - 1979, 1987. и ове, 2015. године. Наши "Чилеанци" су пре 28 година постали шампиони света у свом узрасту.

Дакле, с обзиром на то да селекцију У-20 практично до ове године нисмо ни имали, логично је да је пажња увек била усмерена ка другим узрастима. Најчешће ка У-21, која је прошле деценије направила леп низ учешћа на континенталним смотрама (2004, 2006, 2007. и 2009), али ове није имала толико успеха.

После прескочених турнира у Данској (2011) и Израелу (2013), млада репрезентација Србије прошле године је спектакуларно победила непобедиве Шпанце - у гостима - и тако се вратила међу најбољих осам у Европи.

Овогодишњи континентални турнир биће одржан од у Чешкој, од 17. до 30. јуна, а ривали изабраника Младена Додића биће домаћа селекција, Данска и Немачка.

Судећи према последњој провери "орлића", имамо чему да се надамо. Улог је велики, јер пласман у полуфинале доноси и олимпијску визу.

Победом против Италије ова генерација потврдила је да може да се бори са великим именима и без петорке из "А" тима, коју би селектор такође могао да има на располагању пред пут у Чешку. Чине је Лазар Марковић, Александар Митровић, Филип Ђуричић, Матија Настасић и Филип Костић, стрелац историјског гола за тријумф против Шпанаца.

Наследник Радована Ћурчића на клупи "орлића" искористио је једину прилику за уигравање екипе у марту и следећи пут ће је окупити пред Европско првенство. Прочитајте списак играча које је позвао за мечеве против Шведске (0:1) и Италије (1:0).

Иако је до дефинисања коначних спискова остало још довољно времена, већ сада се може закључити да ће и један и други селектор имати слатке муке да саставе тимове и да ћемо имати за кога да навијамо.

Ипак има наде за српски фудбал.

Коментари / 0

Оставите коментар