Ima nade! Orlovi jesu pali, ali Orlići lete!

Kvalifikacije mladih reprezentacija su završene i razjašnjeno je koje selekcije Srbije će ovog leta igrati na velikim turnirima. Ko ide na Novi Zeland, a ko će se boriti za put u Rio.

Fudbal 02.04.2015 | 08:40
Ima nade! Orlovi jesu pali, ali Orlići lete!

U godinama padova i posrtanja seniorske reprezentacije, mlađe selekcije neretko su znale da nas obraduju, pa čak i da nas naviknu na svoje učešće na velikim turnirima. I ovog leta imaćemo priliku da navijamo za neke od njih.

Kadeti (1998. godište i mlađi) nisu uspeli da se plasiraju na Evropsko prvenstvo zbog lošije gol razlike od Portugalaca. Omladinci (1996. i mlađi) takođe su stali, u utorak, i neće igrati na kontinentalnoj smotri (posle četiri uzastopna plasmana) iako su pobedili Norvešku na oproštaju od kvalifikacionog turnira.

Međutim, preostale dve selekcije mlađe od seniorske igraće važne turnire.

U-20 reprezentativci, izabranici Veljka Paunovića, nastupiće na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu od 30. maja, a rivali u grupi biće im Meksiko, Urugvaj i predstavnik Afrike.

Mladi selektor okupio je ekipu u martu i testirao veliku grupu igrača, među kojima su nosioci igre Sergej Milinković Savić, Mijat Gaćinović, Predrag Rajković, Nemanja Maksimović i drugi osvajači Evropskog prvenstva za omladince, održanog u Litvaniji pre dve godine. Naravno, ne samo oni.

Iznenađenje bi bilo da Paunović ne povede na dalek put i nekoliko omladinaca, koji su ove nedelje nastupili na kvalifikacionom turniru u Holandiji. Na primer, na Novom Zelandu bi trebalo očekivati nastup Andrije Živkovića, Luke Jovića, Ivana Šaponjića, Srđana Babića, Marka Grujića...

I istorija pokazuje koliki su uspeh napravili "orlići" samim plasmanom na U-20 Svetsko prvenstvo, jer je naša zemlja (kako god se zvala kroz decenije) do sada samo tri puta imala predstavnika na tom turniru - 1979, 1987. i ove, 2015. godine. Naši "Čileanci" su pre 28 godina postali šampioni sveta u svom uzrastu.

Dakle, s obzirom na to da selekciju U-20 praktično do ove godine nismo ni imali, logično je da je pažnja uvek bila usmerena ka drugim uzrastima. Najčešće ka U-21, koja je prošle decenije napravila lep niz učešća na kontinentalnim smotrama (2004, 2006, 2007. i 2009), ali ove nije imala toliko uspeha.

Posle preskočenih turnira u Danskoj (2011) i Izraelu (2013), mlada reprezentacija Srbije prošle godine je spektakularno pobedila nepobedive Špance - u gostima - i tako se vratila među najboljih osam u Evropi.

Ovogodišnji kontinentalni turnir biće održan od u Češkoj, od 17. do 30. juna, a rivali izabranika Mladena Dodića biće domaća selekcija, Danska i Nemačka.

Sudeći prema poslednjoj proveri "orlića", imamo čemu da se nadamo. Ulog je veliki, jer plasman u polufinale donosi i olimpijsku vizu.

Pobedom protiv Italije ova generacija potvrdila je da može da se bori sa velikim imenima i bez petorke iz "A" tima, koju bi selektor takođe mogao da ima na raspolaganju pred put u Češku. Čine je Lazar Marković, Aleksandar Mitrović, Filip Đuričić, Matija Nastasić i Filip Kostić, strelac istorijskog gola za trijumf protiv Španaca.

Naslednik Radovana Ćurčića na klupi "orlića" iskoristio je jedinu priliku za uigravanje ekipe u martu i sledeći put će je okupiti pred Evropsko prvenstvo. Pročitajte spisak igrača koje je pozvao za mečeve protiv Švedske (0:1) i Italije (1:0).

Iako je do definisanja konačnih spiskova ostalo još dovoljno vremena, već sada se može zaključiti da će i jedan i drugi selektor imati slatke muke da sastave timove i da ćemo imati za koga da navijamo.

Ipak ima nade za srpski fudbal.

Komentari / 0

Ostavite komentar