Касиповић: Неће бити преноса надлежности

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да стратегија реформе правосуђа може бити усвојена сат времена након именовања власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и на нивоу БиХ, под условом да се не тражи пренос надлежности.

Република Српска 01.04.2015 | 12:35
Касиповић: Неће бити преноса надлежности

Касиповић је истакао да је у тој стратегији усаглашено 99 одсто срвари, а да један одсто говори о преносу надлежности.

"Тешко могу повјеровати да предлагачи не разумију да Републици Српској предлажу пренос надлежности који није темељен ни на Уставу, Дејтонском споразуму или одлукама Народне скупштине Републике Српске и ставовима Владе. Ако се то догоди, ево вам коначни став институција Српске: Неће се десити пренос надлежности", рекао је Касиповић за "Независне новине".

Он је нагласио да се, у вези са усвајањем Стратегије за реформу правосуђа 2014-2018, Република Српска може оптужити за опструкцију само ако се има зла намјера.

"Застали смо код једне реченице, код другостепеног суда. Експлицитно у приједлогу стратегије стоји да ће бити основан другостепени суд на нивоу БиХ. Министарство правде Српске и ја лично смо у конкретној реченици предложили да умјесто тога пише `једно од могућих рјешења је и успостављање другостепеног суда, а о томе ће коначни став бити утврђен у оквиру структуралног дијалога", рекао је Касиповић.

Говорећи о раду и надлежностима Високог судског и тужилачког савјета БиХ, Касиповић истиче да се, очигледно, много ствари у вези с тим мора мијењати.

"Видљиви су и резултати њиховог рада, али и бројне дилеме. Неопходно је наставити структурални дијалог за који мислим да је постигао одређене домете", навео је Касиповић и додао да ће већ за април предложити технички састанак у Бањалуци на основу закључка Владе Српске.

"Амбиција је да видимо ко су саговорници за столом и које су теме којима ћемо се бавити. Једна од незаобилазних тема биће и наше виђење дјеловања и рада ВСТС", рекао је министар правде Српске.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Некима се...

01.04.2015 10:39

Овај је био министар образовања РС. Па ваљда амбасадор у Загребу. Сад је министар правде. Које је следеће министарство?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

01.04.2015 10:52

Е,немој ,богати,а ко нам сроза школство,доведе га ни до шта.Сад би ти да штитиш интересе Српске у правосуђу онако како си уништавао школство!Штити ти бајин поредак још мало,и више те нико неће ни за шта ни питати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

01.04.2015 11:35

Е моји људи ко нам брани наш ентитет, полтрон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цццц

01.04.2015 14:56

Све се наопако окренуло, сконтао како се најбрзе напредује

Name

КОКО

01.04.2015 13:17

МИНИСТРЕ У ЗАТВОР!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трава

01.04.2015 13:37

Како ли се, и када, и у којој својој години живота он дочепао своје дипломе. И преко кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановић

01.04.2015 15:36

Сваки нови дан други министар у борби против нечега и некога (обично тај неко и нешто увјек немају име, али се они жестоко боре и противе томе нечему). П.С. Извјештај главном стабу секте СТОП школство сам демонтирао СТОП радим на уништењу правосудја СТОП

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

01.04.2015 15:55

СТРАСНО, ОВИ НАСИ НАС СТАЛНО БРАНЕ ОД НЕКОГА И НЕЦЕГА, А НАМА СВЕ ЛОСИЈЕ И ЛОСИЈЕ.УЗГРЕД ГОСПОДИНЕ, НЕ ЗНАМ ДА ЛИ КОРИСТИТЕ СРПСКИ ИЛИ ХРВАТСКИ ЈЕЗИК, НЕБИТНО. БИТНО ЈЕ ДА ВИ КАЗЕТЕ: ''......НИЈЕ ТЕМЕЉЕН НИ НА УСТАВУ,...''Н Е П И С М Е Н О, И МОЛИМ ВАС СИДЈИТЕ СА УСТАВА, ЈЕР ТО ЈЕ АКТ СВИХ НАС И НЕ МОЈТЕ ''НА''....да олаксам: ''НЕМА ПРАВНО УТЕМЕЉЕЊЕ У УСТАВУ''.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

факат

01.04.2015 19:47

Нема се висе ста пренијети јер су све васе надлезности вец пренесене у Банске дворе код преносника Лактаске заразе

ОДГОВОРИТЕ