Kasipović: Neće biti prenosa nadležnosti

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da strategija reforme pravosuđa može biti usvojena sat vremena nakon imenovanja vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ i na nivou BiH, pod uslovom da se ne traži prenos nadležnosti.

Republika Srpska 01.04.2015 | 12:35
Kasipović: Neće biti prenosa nadležnosti

Kasipović je istakao da je u toj strategiji usaglašeno 99 odsto srvari, a da jedan odsto govori o prenosu nadležnosti.

"Teško mogu povjerovati da predlagači ne razumiju da Republici Srpskoj predlažu prenos nadležnosti koji nije temeljen ni na Ustavu, Dejtonskom sporazumu ili odlukama Narodne skupštine Republike Srpske i stavovima Vlade. Ako se to dogodi, evo vam konačni stav institucija Srpske: Neće se desiti prenos nadležnosti", rekao je Kasipović za "Nezavisne novine".

On je naglasio da se, u vezi sa usvajanjem Strategije za reformu pravosuđa 2014-2018, Republika Srpska može optužiti za opstrukciju samo ako se ima zla namjera.

"Zastali smo kod jedne rečenice, kod drugostepenog suda. Eksplicitno u prijedlogu strategije stoji da će biti osnovan drugostepeni sud na nivou BiH. Ministarstvo pravde Srpske i ja lično smo u konkretnoj rečenici predložili da umjesto toga piše `jedno od mogućih rješenja je i uspostavljanje drugostepenog suda, a o tome će konačni stav biti utvrđen u okviru strukturalnog dijaloga", rekao je Kasipović.

Govoreći o radu i nadležnostima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Kasipović ističe da se, očigledno, mnogo stvari u vezi s tim mora mijenjati.

"Vidljivi su i rezultati njihovog rada, ali i brojne dileme. Neophodno je nastaviti strukturalni dijalog za koji mislim da je postigao određene domete", naveo je Kasipović i dodao da će već za april predložiti tehnički sastanak u Banjaluci na osnovu zaključka Vlade Srpske.

"Ambicija je da vidimo ko su sagovornici za stolom i koje su teme kojima ćemo se baviti. Jedna od nezaobilaznih tema biće i naše viđenje djelovanja i rada VSTS", rekao je ministar pravde Srpske.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Nekima se...

01.04.2015 10:39

Ovaj je bio ministar obrazovanja RS. Pa valjda ambasador u Zagrebu. Sad je ministar pravde. Koje je sledeće ministarstvo?

ODGOVORITE
Name

Василије

01.04.2015 10:52

Е,немој ,богати,а ко нам сроза школство,доведе га ни до шта.Сад би ти да штитиш интересе Српске у правосуђу онако како си уништавао школство!Штити ти бајин поредак још мало,и више те нико неће ни за шта ни питати.

ODGOVORITE
Name

brane

01.04.2015 11:35

E moji ljudi ko nam brani naš entitet, poltron.

ODGOVORITE
Name

cccc

01.04.2015 14:56

Sve se naopako okrenulo, skontao kako se najbrze napreduje

Name

KOKO

01.04.2015 13:17

MINISTRE U ZATVOR!

ODGOVORITE
Name

trava

01.04.2015 13:37

Kako li se, i kada, i u kojoj svojoj godini života on dočepao svoje diplome. I preko koga.

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanović

01.04.2015 15:36

Svaki novi dan drugi ministar u borbi protiv nečega i nekoga (obično taj neko i nešto uvjek nemaju ime, ali se oni žestoko bore i protive tome nečemu). P.S. Izvještaj glavnom stabu sekte STOP školstvo sam demontirao STOP radim na uništenju pravosudja STOP

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

01.04.2015 15:55

STRASNO, OVI NASI NAS STALNO BRANE OD NEKOGA I NECEGA, A NAMA SVE LOSIJE I LOSIJE.UZGRED GOSPODINE, NE ZNAM DA LI KORISTITE SRPSKI ILI HRVATSKI JEZIK, NEBITNO. BITNO JE DA VI KAZETE: ''......NIJE TEMELJEN NI NA USTAVU,...''N E P I S M E N O, I MOLIM VAS SIDJITE SA USTAVA, JER TO JE AKT SVIH NAS I NE MOJTE ''NA''....da olaksam: ''NEMA PRAVNO UTEMELJENJE U USTAVU''.....

ODGOVORITE
Name

fakat

01.04.2015 19:47

Nema se vise sta prenijeti jer su sve vase nadleznosti vec prenesene u Banske dvore kod prenosnika Laktaske zaraze

ODGOVORITE