ФИФА: Менаџери ЗБОГОМ!

Спас или повратак у дивљи запад? Жеља Фифе је да уреди систем и спречи одливање новца из клубова. Многи међутим сматрају да ће ствари само додатно потонути у сиву зону.

Фудбал 01.04.2015 | 22:20
ФИФА: Менаџери ЗБОГОМ!

Логика Светске фудбалске федерације била је јасна. Према неким истраживањима чак 70 до 75 одсто трансфера који се обаве по фудбалској планети завршавани су у сивој зони. Лиценцирани менаџери заступљени су у свега 25 до 30 одсто случајева. Добар део клубова из сиромашнијих земаља морао је да се задовољава мрвицама. Фифа је пресекла. Менаџери су отишли у историју. Од данас они више не постоје на фудбалској мапи. Уместо њих добили смо "посреднике".

А шта се заправо догодило?

Промена је на претек. Из угла менаџера најбитнија је – мања зарада. До сада су менаџери узимали пет до десет одсто од продаје играча (или од његове плате прописане уговором), Фифа сада предлаже да се лимитирају на три одсто.

Али људе најмање занима шта ће бити са менаџерима. Навијачи такве ретко симпатишу. Много је битније питање – шта ће бити са клубовима и играчима? Утисак је да то још нико не зна. Фифа је наиме сама себе избацила из процеса контроле менаџера. Лиценце им је укинула и одговорност пребацила на националне савезе који ће убудуће морати да прате шта раде агенти и клубови.
"Настаће анархија! Сви ће зажалити због овога", коментарише за угледни Гардијан Мел Стајн, председник лондонске Асоцијације фудбалских агената.
"Већ замишљам типа у пабу. Прилази родитељу фудбалера и каже му: ’Не брини, ја ћу да те заступам’. И после сваког скрати за паре".

И заиста, то би могло да се деси. Убудуће би, бар се тако тренутно чини, сваки пролазник са улице могао да "заврши посао". Једини услов је да нема криминални досије. Сасвим је јасно зашто се менаџери буне. Угрожен им је посао. Пред Европском комисијом већ су покренули процес којим желе да оспоре Фифину одлуку. Фифа ипак тврди да ће њом бити смањен простор за прање пара кроз фудбал. Ради транспарентности – због чијег недостатка је Фифа често била изложена критикама – национални савези би требало да јавно обелодане колико је ком посреднику исплаћено.

Питање је међутим шта ће се десити у земљама у којој су Савези условно речено слабији од менаџера. Пре свега се ту мисли на Африку и на Јужну Америку (мада бисмо могли да се запитамо и где смо ту ми?). Такође и шта ће бити са играчима млађим од 18 година? Према препорукама Фифе посредник не би смео да се наплати пре но што играч напуни 18 лета. Односно, све што би му обавио у периоду између 16. и 18. године чинио би малтене као услугу. Ни најлаковернији не би поверовали у то.
"Биће ово повратак у дивљи запад", апокалиптично ће Стајн за Гардијан.
"Кажу не можеш да зарадиш на играчу пре но што напуни 18 година. Дакле, овај што је завршио трансфер Рахима Стерлинга неће да добије ни динара? Није тачно, него ће да оде у клуб и рећи ће: ’ОК, дајте нам уговор о скаутирању, вредан 1.000.000 фунти годишње’. И све ће да оде у још већу тајност".

Тренер У21 тима Квинс Парк Ренџерса Стив Гален слично размишља.
"Баш ме занима како ће све да испадне, али скептичан сам. Младе и талентоване играче менаџери су и до сада чекали испред њихових кућа. Неки родитељи су ми се поверовали и говорили да су на ивици пуцања. Ноћу су их звали по 15 пута".

И у Француској су забринути.
"И овако сте тешко могли да знате ко је чији играч, а сада ће бити још горе", каже председник Уније француских професионалних клубова Жан-Пјер Лувел.

Венсан Лабрун, председник Олимпика из Марсеља, и пре ове последње промене понекад је био збуњен, па не може ни да претпостави како ће се ситуација у будућности одвијати.
"Дешавало ми се да ме окруже неки менаџери, причају ми нешто... Лудило потпуно. Не знам ни да ли су имали лиценце. И ти који су их имали су углавном маска за друге. Хајде да не лажемо. Један дан причаш са тим момцима у оделима, са краватама... Шест месеци касније схватиш да је он дао неке паре Петеру, Полу, Жалу или коме год".

Џунгла у којој се само најсуровији сналазе. А управо би у целу причу могло да уђе још много гладних звери. На савезима је сада да их укроте. Паклено тежак посао. И за ФСС. Чекамо одговор из српске Куће фудбала.

Коментари / 0

Оставите коментар